Olen yrittänyt saada näkyvyyttä oheiselle mielipiteelleni valtakunnan mediassa. Turhaan! Gallup-kyselyt ja ikäsyrjintä ei näinä sotaisina ja viihteellisinä aikoina kiinnosta ketään. Ehkä sentään blogini lukijoita, jotka ovat jo ylittäneet teini-iän ja lukevat muutakin kuin iltalehtiä, katsovat muutakin kuin kauniita, rohkeita, eronneita, karanneita, pääministerin bileitä…

Siis asiaan:

Tietämäni mukaan eri gallupeissa yläikäraja on Suomessa  useimmiten 75-79 vuotta. Olen myös kuullut, että viime kevään Nato-gallupin vastaajiksi oli valittu vain alle  65-vuotiaita (!?). Jos se pitää paikkansa, ihmettelen suuresti ikärajaa.

Gallupit edustavat silloin selkeästi syrjintää ja pahimmillaan ikärasismia. Suomen väestöstä on varovaisenkin arvion mukaan 20 % yli 65-vuotiaita kansalaisia ja aika monet näkyvät päättäjämme ja vaikuttajamme ovat yli 65-vuotiaita, jopa presidenttimme. Miksi kukaan ei älähtänyt silloin kun Nato-kyselyt ja gallupit olivat kuumimmillaan ja suurella osalla kansalaisista ei ollut ns. “äänioikeutta”. Tosin gallupit lukijoita?olivat muutenkin varsin suppeita, tavoittaen laajuudeltaan vain alle 2000 kansalaista. Siinäkö on Suomen koko kansa?

Suomi ikääntyy vauhdilla ja monet ikäihmiset ovat erittäin toimeliaita, terveitä ja aktiivisia osallistujia yhteiskunnallisissa asioissa. Vähintäänkin he seuraavat usein mediaa ja tiedotusvälineitä paljon tarkemmin kuin nuori polvi. Itsekin tunnen naapureinani asuvia 80-90-vuotiaita aktiivisia, liikkuvia ja kantaaottavia suomalaisia vaikka kuinka monta. He ovat sataprosenttisia äänestäjiä silloin kun heillä on siihen oikeus. Miksi heiltä ei kysytä gallupeissa mitään eikä mistään? Miten nykyisen kaltainen ikärasismi on jäänyt huomaamatta? Kun eläkeläisellä ole enää edes mahdollisuutta tulla kuulluksi gallupeissa, voi vain kysyä kuinka vääristyneitä tuloksia eri kyselyissä saadaankaan?

Öisinajattelija