Aamulehti uustisoi tänään, että Kelan antamien ennakkotietojen mukaan työttömyysturvan saajista vain alle puolet (46%) on täyttänyt aktiivisuusehdon tällä ensimmäisellä tarkastelujaksolla (tammikuu-maaliskuu). Tämä tarkoittaa, että korvauksia tullaan leikkaamaan 54 prosentilta eli yli puolelta työttömistä. Numeroina tämä määrä on äkkiä laskettuna vitosen lyhyellä matikalla hieman yli 116 280 suomalaista.

Yllätys tämä tuskin on kenellekään, mutta kuten Li Anderssonkin fiksusti twitterissä tänään totesi: ”Ottaen huomioon, että osa työttömistä jo valmiiksi täytti aktiivisuusehdon, on tämä kyllä karmaiseva esimerkki siitä, miten aktiivimalli leikkaa monelta jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevalta.”

Miten tästä eteenpäin? Työtön saa vähemmän rahaa ja ajautuu hyvin helposti Kelan luukulle hakemaan hätäapuna (perus)toimeentulotukea. Kela lupaa päätöksen 7:ssä päivässä. Tarvittaessa perustoimeentulotuen hakemus käännetään kunnalle, mikäli asiakas itse on sitä osannut pyytää ja jos asikkaan asiaa käsitelläänkin täydentävänä tai ennaltaehkäisevänä (harkinnanvaraisena) tukena. Ihan kaikkea kun ei Kelan toimeentulotuen piiriinkään katsota kuuluvaksi.

Vasta sen jälkeen, kun hakijalla on Kelan tekemä myönteinen tai kielteinen päätös perustoimeentulotuesta, hän voi hakea täydentävää toimeentulotukea. Tässä kohtaa työtön on odottanyt pahimmillaan jo viikon, sitten siirretään hakemukset kuntaan jossa varmasti monin paikoin on jo muutenkin ruuhkaa käsittelyssä. Helsingin kaupungin sivuilla luvataan käsittelyä harkinnanvaraiselle tuelle ”yleensä 7 työpäivän kuluessa”, Hämeenlinna muotoilee saman asian: ” Toimeentulotukihakemuksen käsittelyaika on 7 arkipäivää.”

Tulee siis huomioida, että 7 arkipäivää tai työpäivää voi tarkoittaa helposti 9 kalenteripäivää koska eihän niitä päätöksiä kukaan viikonloppuna tee. Pidempien pyhien kohdalla aika venyy vielä pidemmäksi. On se melkoisen pitkä aika odotella päätöstä helposti jopa 16 päivää. MELKEIN 2,5 VIIKKOA!! Ja ne rahathan ei tilille siirry kuitenkaan lopullisen päätöksen kanssa samana päivänä, vaan saattaa ottaa jopa 2 pankkipäivää että tuki on käytettävissä.

Kela voi myöntää kyseistä tukea 1-2 kk kerrallaan, eli sama rumba toistuu näiden hakemusten kanssa joko kuukausittain tai ainakin 2 kertaa kunkin aktiivimallin tarkastelujakson aikana.

Jos kaikki nämä työttömät joilta nyt leikataan tukea, lähtevät hakemaan toimeentulotukea kelasta, tarkoittaa se pahimmillaan joka kuussa yli 116 283 uutta hakemusta Kelaan. Mitäpä lottoatte, saako Kela tällä kertaa homman hoitumaan lupaamissaan määräajoissa. Jos muistelee kaaosta mikä toimeentulotuen siirrosta heidän hoidettavakseen taannoin tuli, en itse katso asiaa kovinkaan luottavaisin silmin. Toivoa sopii, että Kela ei tälle kertaa sössi tätä hommaa vaan on sanojensa mittainen. Sääliksi käy myös kuntien erittäin tiukassa tahdissa työskenteleviä sosiaalipuolen henkilöitä joiden työmäärää tämä myös tulee aivan varmana nostamaan paljonkin.

Kaiken keskellä on reilusti yli 100 000 hädissään ja turhautuneena olevaa IHMISTÄ joille elämä on muutenkin jo selviytymistaistelua pienellä työttömyyskorvauksella. Niissä perheissä on myös lapsia, joiden elämää kurjistuminen on siivittänyt kenties jo vuosia. Lapsia joista olisi tarkoitus kasvaa maahamme seuraava sukupolvi ja tulevat veronmaksajat.  Ei varmasti paljon lämmitä ajatus siitä, kuinka suomi nyt nousee ja rikkaat rikastuu jos menet tyhjällä mahalla entistä useammin illalla nukkumaan.

Joukossa on myös satoja, varmana tuhansiakin ihmisiä jotka ovat kuntonsa puolesta oikeasti työkyvyttömiä mutta syystä tai toisesta eivät saa sairaseläke-päätöstä. Jotka siis eivät edes voi työllistyä tai aloittaa yritystoimintaa elättääkseen itsensä tai edes välttääkseen aktiivimallin giljotiinin.

Miten meni hallitus, noin niinkun omasta mielestä?