Maahanmuuttoa vastustavat valittavat jatkuvasti, että he eivät saa tuoda julki mielipidettään siitä yhdestä asiasta. Kun he sitten taas hoksaavat jonkun saaneen sanotuksi, he riemastuvat, että kerrankin joku sai sanoa ääneen sen, mitä kaikki muutkin ajattelevat.
He valittavat, että jos tavallinen ihminen sanoo kerran jotain kielteisesti maahanmuutosta, hänet tuomitaan välittömästi rasistiksi. Kuitenkin harvoin maahanmuuton vastustajan vastustaja käyttää sanaa ”rasisti”. En ole kuullut kenenkään koskaan käyttävän.
Samaan aikaan ihmiset hakeutuvat vain sellaisiin keskusteluketjuihin, joissa häärivät heidän kanssaan samanmieliset. Kun heitä oikaisee, että sanovathan he mielipiteensä tuutin täydeltä, he vastaavat, että ne, jotka uskaltavat sanoa, eivät ole meitä tavallisia ihmisiä. Sanojat ovat ääripään ihmisiä, mutta sellaiseksi tavallinen ihminen ei halua itseään sanottavan, vaikka on sellaisen kanssa aina kaikkialla kaikesta samaa mieltä.
Kun ihminen ei uskalla syytösten pelossa sanoa mielipidettään, jää häneltä määrittelemättä, mikä hän on miehiään tai naisiaan. Pitäähän nämä saada jollain tavalla määritellä oikein myös siksi, että väärästä määrittelystä syytetään toisia kaiken aikaa.
Kun ei sanomisen laadun mukaan muka saa määritellä ketään äärioikeistolaisesti ajattelevaksi, tartutaanpa sanomisten määrään. Näin saamme määritellyksi, missä kulkee tavallisen oikeistolaisuuden ja äärioikeistolaisuuden raja.
Epävarma suuntautuneisuudestaan laskekoon esimerkiksi facebook-päivityksensä, -jakonsa ja -tykkäämisensä. Otettakoon laskuihin mukaan myös se, minkä tyylisuunnan sivuja eniten pelkästään seuraa. Jos päivityksistä, jaoista, tykkäämisistä ja seuraamisista valtaosa on maahanmuuttokielteisiä, on kyseinen ihminen äärioikeistoon kallellaan.
Maahanmuuttoa vastustava saattaa sanoa, että ei maahanmuuton vastustamisella ole mitään tekemistä äärioikeistolaisuuden kanssa. On sillä. Jos ihminen yksipuolisesti pyörii tietyllä suunnalla, hän on tiettyyn suuntaan kallellaan. Äärioikealla on keskeistä muukalaisvihamielisyys. Se syö ihmiskuntaa sisältä. Mitä enemmän äärioikeistolla on hiljaisia tukijoita, sitä herkemmin monet muut puolueet lähtevät matkimaan oikeistopopulisteja. Tanskassa kerätään turvapaikanhakijoilta korut kuten aikanaan natsi-Saksassa juutalaisilta.
Jos ihminen vapaaehtoisesti harrastaa paljon liikuntaa, hän on liikunnan harrastaja. Hän myös lukee mielellään juttuja liikunnasta, ei löhöämisestä. Kun juo annoksen tai pari ei tule juovuksiin, mutta kymmenestä annoksesta tulee. Kun syö jatkuvasti enemmän kuin kuluttaa, lihoo. Kun ajatukset pyörivät jatkuvasti maahanmuuton ympärillä, ollaan rajalla, äärellä ja ääriajattelussa.
Äärioikeistolaiset ja presidentti sanovat, että toisessakin päässä on ääriajattelua. Mutta äärelle ei mahdu kuin kapeaa ajattelua ja sitähän ei ole vasemmalla laidalla, jossa ajattelu ei keskity vain yhteen asiaan niin kuin äärioikealla. Vasemmalla puhutaan muustakin kuin maahanmuutosta. Siellä on koko elämän kirjo.
Ihmisyys on sitä, että kantaa huolta heikommassa asemassa olevista, ihmisistä, eläimistä, ilmastosta… Ihmisyys ei ole sitä, että painaa alas toista noustakseen itse ylös.