Vaaleista nauttivalle ammattikorkeakouluopiskelijalle syksy on mielenkiintoista aikaa. Ainakin, jos on yhtään viehättynyt opiskelijapolitiikasta ja vaikuttamisesta.
Uusi opiskelija saattaa olla hämmentynyt, kun opiskelijakunta alkaa intoilemaan edarivaaleista, sillä edustajiston rooli jää usealle hieman pimentoon. Kun arjen valtaavat opinnot, vapaa-aika sekä yhä useammin opintojen ohella tehtävät työt, ei ensimmäisenä jaksa miettiä, mitä oman korkeakoulun opiskelijakunta tekee. Mutta oikeastaan se olisi kaiken keskellä hyvinkin tärkeää tietää.
Edustajisto käyttää aina opiskelijakunnan ylintä päätäntävaltaa ja päättää mm. siitä, mihin jäsenmaksuista, tai ihan mistä tahansa muualta tulevat rahat käytetään. Lisäksi edustajisto on se, joka päättää opiskelijakunnan toimintaa ohjaavista säännöistä ja linjoista ja sekä hallituksen toimijoista, keiden vastuulle jää toteuttaa toimintaa edustajiston määräyksellä.
Edustajiston jäsenenä, eli edaattorina siis oikeasti pääsee vaikuttamaan siihen, millaista arkea ja juhlaa opiskelijakunnat voivat tarjota omalta osaltaan opiskelijoille. Edustajiston päätöksellä on väliä myös valtakunnallisella tasolla, sillä lopulta edustajisto päättää sen, mitä opiskelijakunta vie eteenpäin esimerkiksi liittotasolla; eli millaisiin asioihin valtakunnallinen opiskelijaliike ottaa kantaa ja millaisia asioita se ajaa.
AMK lakia lainaten ”Opiskelijakunnan tehtävänä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen”.
Mikä olisikaan parempi paikka kasvaa aktiivisuuteen ja kriittisyyteen kuin edustajisto. Edustajisto parhaimmillaan on paikka missä keskustellaan ja opetellaan argumentoimaan. Siellä pääsee kuuntelemaan erilaisia mielipiteitä, jakamaan omiaan ja toisaalta myös kehittämään omia mielipiteitään ja ajatuksiaan. Edustajisto on oiva paikka oppia vaikuttamisesta ja sieltä saatu kokemus voi viedä myös muihin paikkoihin, missä pääsee vaikuttamaan.
Voisi todeta, että juuri nyt edarivaaleihin mukaan lähteminen on hyvin tärkeää. Opiskelijaliikkeen on hyvä nostaa päätään ja pysyä valveilla, sillä opiskelijoiden toimeentuloon on tehty ja ollaan tekemässä heikennyksiä. Jos näitä leikkauksia haluaa estää, on oma edustajisto hyvä paikka aloittaa!
Lähde siis ehdolle edustajistovaaleissa ja muista myös äänestää!
Sanni Koivuluoma,
Vasopin jäsen