Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tänään HS:ssä

”Minä näen ehkä suurimpana ongelmana sen, että meistä on pikku hiljaa muodostumassa kansainvälisessä keskustelussa Ukrainan ohelle ikään kuin sivunäyttämö. Keskustelussa nostetaan Suomen ja Ruotsin ’kohtalo’ kansainvälisen politiikan osaksi. Tennispallona ei ole hyvä olla, kuten olen aikaisemminkin tennikseen tilannetta verrannut” …

”Miksi ei sitten pidä joutua tennispalloksi? Haluan korostaa, että tässä tehdään nyt Suomen turvallisuuden kannalta ratkaisua. Se ei ole keneltäkään pois. Me teemme Suomen turvallisuusratkaisua ja nimenomaan puolustusratkaisua, joka ei ole keneltäkään pois.”…  Ratkaisu ei ole ketään vastaan. Se on meidän puolesta.”

 

Ilmeisesti Niinistö ei ole ehtinyt lukea kaikkia lehtiä. Juuri eilenhän Helsingin yliopiston maailman­politiikan professori Heikki Patomäki kertoi, millä säännöillä tämä tenniskenttä rakennetaan:

”Kyse on klassisesta turvallisuusdilemmasta. Kun valtio A tekee jotain puolustustarkoituksessa, valtio B ymmärtää tämän mahdollisena uhkana ja ryhtyy puolustustoimiin, joita valtio A puolestaan käsittelee lisääntyneenä uhkana. Näin konflikti laajenee.”

 

Ensisilmäyksellä näyttää siltä, että Niinistö ei tunnista sitä, minkä pelikentän armottoman logiikan ehdoilla hän toimii: olemme joutumassa sodanrealismin säätöjen pakottamana pelikentälle palloksi, jolla koestetaan kahden sotilasliittokunnan voimasuhteita; olisimme siis yksi sivunäyttämö USA/NATO:n ja Kiina/Venäjän, siis lännen/pohjoisen vs. itä/etelän, asemoituessa viimeiseen taisteluun – taisteluun maapallon rajallisista voimavaroista. (ks. https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/matkalla-natotunneliin/)

Ensisilmäys kuitenkin pettää. Niinistön meille jo pitkään petaama ratkaisu on, että hyväksymme sodanrealismin säännöt ja asetumme ehdoitta lännen/pohjoisen puolelle ja siten jatkamme Euroopan synkkää historiaa kolonialistisena, imperialistisena liittoutumana itää/etelää vastaan. Kysymys ei ole siis tennis- vaan maapallosta. Pelaamme maapallolla maapallosta, sodan säännöillä. (ks https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/tennispallo-vai-maapallo/).

Mitä nyt, Vasemmisto? Davos vai Allegre? (ks. https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/davos-vai-allegre/ )

Viitteet

Patomäki, H. 2022. Suomen jäsenyys voisi laajentaa Naton ja Venäjän välistä konfliktia. HS, Mielipide 13.04.2022 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008744432.html

Luukka, T. 2022. Presidentti Niinistö: Suomen Nato-päätös tehdään ennen kesää – toivoo, että eduskunta käsittelee selonteon ripeästi, HS 14.04.2022.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008749538.html