Tampereen kunnallispolitiikasta ja muustakin tutuksi tullut Terhi Kiemunki on erotettu perussuomalaisista. Kiemunki on ollut usein uutisissa varsin kiistanalaisista lausunnoista johtuen, esimerkkinä muslimivirpojatyttöihin liittyvät kommentit vuoden takaa. Varsinainen syy erottamiseen ei kuitenkaan ole ollut Kiemungin sanomisissa vaan siinä, että Kiemungin on väitetty laskuttaneen matkakuluja kahteen kertaan. Kiemunki itse on puolustautunut sanomalla tätä vahingoksi (linkki vie ns. kansallismieliselle verkkosivulle), ja on hyvinkin mahdollista, että näin asia on.

 

Koko tapaus on vähintäänkin kiinnostava, erottamisajankohdasta lähtien. On muutama päivä kuntavaalien ehdokkaiden viimeiseen jättöpäivään – kenties puoluehallitus on halunnut pelata asian niin, että Kiemunkia ei oteta sitoutumattomanakaan Tampereen perussuomalaisten listalle. Tämä lienee turha toivo, puolueosasto kun on ryhmittynyt puheenjohtajansa taakse. Itse asiassa jonkinlainen paikallishajaannus vaikuttaa jopa todennäköiseltä.

 

On mahdollista, että puoluejohto on halunnut Kiemungista eroon jollain verukkeella jo hyvän aikaa. Kiemungin lausuntojen lisäksi tämä on tehnyt yhteistyötä perussuomalaisista irrallisten ja irronneiden tahojen kanssa, eikä tätä ole yleensä katsottu Soinin taholta perinteisesti hyvällä. Monet ovat jo kommentoineet, että on outoa, että kaikkien muukalaisvihamielisten lausuntojen jälkeen Kiemunki kaatuisi matkalaskuepäselvyyksiin.

 

On syytä ymmärtää, että yksi perussuomalaisten koossa pitävä voima on ollut se, että puolueen ehdokkaille ja jäsenille annetaan hyvin pitkä siima esittää sellaisia lausuntoja, joista muut puolueet heittäisivät pihalle. Tämä liittyy paitsi puolueen yleisiin käsityksiin maahanmuutosta, myös puolueen omakuvaan. Perussuomalaisilla on jo SMP:n ajoilta periytyvä me vastaan muut -asenne, jossa kaikki kritiikki tulkitaan epäoikeudenmukaiseksi ”Kekkosen konstien” jatkumoksi viatonta populistipuoluetta vastaan.

 

Populistipuolueiden puheenjohtaja profiloituu usein puolueen isänä, joka suojelee välillä harhailevia lapsiaan (puolueen jäseniä) pahaa ulkomaailmaa vastaan. Myös puoluekulttuuri kannustaa ajattelemaan Kiemungin heittojen kaltaisia lausuntoja lähinnä juurevana kansanhuumorina ja niihin puuttumista sellaisena poliittisen korrektiuden tyranniana, jota vastaan puolueen pitää lähtökohtaisesti puolustautua, koska se on pelkkää muiden taktikointia perussuomalaisia vastaan ja kuka tahansa voi olla tulilinjalla. Tai näin perussuomalaiset ainakin tuntuvat ulkopuolisen silmään uskovan

 

Kun kulttuuri on tällainen, vaikeita tapauksia pitää usein käsitellä tavallisesta poikkeavalla tavalla. Onkin siis täysin mahdollista, että matkalasku on vain hyvin tarjoutunut syy sille, mitä on haluttu tehdä muutenkin. Miten vain, tuskin tämä Tampereen perussuomalaisten, tai muidenkaan perussuomalaisten, laariin sataa. Jo nyt paikallisosasto on vihjaillut haastavansa puolueen avoimesti – eikä ihme. Kerta toisensa jälkeen, perussuomalaiset osoittavat vanhan vaalilauseensa todeksi – saat mitä tilaat.