Turun veitsi-iskuista, jota poliisi tutkii terrorismina, on sanottu jo paljon ja tullaan varmasti sanomaan lisää. Kuten monet nopeasti tietoja haluavat, seurasin tapahtumien kehittymistä somen kautta. Kuten aina kun on tapahtunut tai epäillään tapahtuneeksi terrori-iskua, somen kautta pääsee seuraamaan varsinaisen tiedonkulun kehittymisen lisäksi myös huhuja.

Huhut noudattavat usein samaa kaavaa. Kaava on hyvä oppia tunnistamaan väärien huhujen levittämisen välttämiseksi. Yleinen väärä huhu on esimerkiksi, että iskua olisi toteuttamassa useita tekijöitä, vaikka oikeasti olisi vain yksi. Tapahtuman tuiskeessa on mahdollista sekoittaa esim. hyökkääjää vastaan tappeleva ihminen hyökkääjään tai luulla poliisin laukauksia terroristin aseen laukauksiksi. Toinen perushuhu on iskujen tapahtuminen monessa eri sijainnissa, vaikka näin ei olisi. Ihmiset voivat esimerkiksi olettaa siitä, että poliisi suojaa jotain sijaintia, että siellä on hyökätty, ja viidakkorumpu hoitaa loput.

Kuvien ja videoiden levittämisessä on syytä käyttää omaa harkintaa. Haavoittuneet tekijät ja uhrit on helppo sekoittaa toisiinsa. Sekoittaminen voi tapahtua myös videossa. Turun iskun aikana levisi videoklippi, jossa ihmiset varoittivat kadulla muita ihmisiä huutaen ”varo, varokaa”. Video kuitenkin levitettiin saatteella, jossa väitettiin, että siinä huudetaan ”allahu akbar”. Kun näin väitetään, moni suomalainenkin alkoi uskoa, että siinä huudetaan allahu akbar. Yleisestikin ottaen syytä muistaa, että vaikka jossain olisi huudettu ”allahu akbar”, huutaja ei välttämättä ole terroristi. Kun Quebecissä äärioikeistolainen asemies tappoi kuusi ihmistä moskeijassa, ensimmäisissä raporteissa väitettiin, että ampuja olisi huutanut ”allahu akbar”, vaikka huutajat olivat uhreja.

Huhuja voi levittää myös puoluejohtaja. Jussi Halla-aho oli omalta osaltaan antamassa tukea MV-Lehdelle jakaessaan kyseisen aviisin artikkelin, jossa väitettiin, että Turun Sanomien kertomus maahanmuuttajataustaisesta Ahmad Hosseinista auttamassa poskeen puukotettua naista oli valheellinen. Todistusaineistona MV-Lehti käytti 30 sekunnin videopätkää toisesta tilanteesta kuin se, mistä Turun Sanomat kirjoitti. Kyseisessä videossa toinen henkilö auttaa kaulaan puukotettua naista Hosseinin seisoessa vieressä.

Kyseiseen ”paljastukseen” olisi voinut suhtautua kriittisesti monestakin eri syystä. 30 sekunnin videopätkä ei tietenkään paljasta, mitä sen ulkopuolella tapahtuu. Oli selvää, että videossa ollut nainen on eri kuin mistä Turun Sanomissa kirjoitettiin – Turun Sanomien jutussa oli kuva, jossa Hosseini on kyseisen naisen lähellä tätä otettaessa ambulanssiin, ja kuvasta näkyi että naisella oli valkoinen, pitkähihainen paita, kun taas videon naisen valkoinen paita oli lyhythihainen. Turun Sanomissa sanottiin, että Hosseinin kädet olivat veressä, ja myöhemmin tarjottu kuva-aineisto tosiaan näyttää tämän, mikä viittaa siihen, että tämä puhuu totta. (Jos osoittavan oikean käden verisyyttä ei artikkelikuvassa huomaa, kannattaa verrata vasempaan käteen.)

Moni muukin taho voi levittää huhuja. Demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein oli levittänyt saamiaan tietoja, joiden mukaan kahta maahanmuuttajataustaista henkilöä oltiin puukotettu rasistisin motiivein niin, että toinen on joutunut teholle. Poliisi korjasi tietoja, ja Husu totesi myös itse, että tieto, jota oli levittänyt, oli väärä. Halla-aho ei ole samaa tehnyt tähän mennessä, vaikkakin poisti MV-Lehti-linkkauksensa. Ilmeisesti siis samaa voidaan olettaa jatkossakin – totuus on toissijaista ja anteeksipyytäminen turhaa, kun levitettävänä on omaan ideologiaan hyvin sopiva huhu.