Briteissä on käyty selkeimmät oikeisto vs. vasemmisto -vaalit pitkään aikaan. Konservatiivit kärsivät tappion, vaikka onnistuvat muodostamaan hallituksen Pohjois-Irlannin radikaaliprotestanttien avulla. Silti ei voi puhua vain konservatiivien tappiosta – myös Corbyn on nyt näyttänyt kyntensä, vihamielisestä mediasta ja puolueen oikeistofraktiosta huolimatta. Vaikka toki konservatiivit saivat enemmän paikkoja, ei 20 % kiritystä kuudessa viikossa yksinkertaisesti voi jättää huomiotta. Pidemmän analyysin vaalien eri puolista voi lukea täältä.
Lisäksi voisi kuitenkin käsitellä sitä, miten Suomessakin ensianalyyseissä ei haluta nähdä, mitä on tapahtunut. Esimerkiksi Hesari jo puhuu Brexit-vaaleista. Eräs huomion arvoinen asia on kuitenkin, että näissä vaaleissa nuorten (18-24-v äänestäjien) äänestysaste on ilmeisesti ollut lähemmäs 70 %, siinä missä se Brexit-kansanäänestyksessä oli 30 %*. Nuoret ovat myös valtaosin äänestäneet työväenpuoluetta – siis demaripuoluetta, jota johtaa suomalaisten ja eurooppalaisten kommentaattoreiden mukaan täysin vanhanaikainen ja 70-luvulle jumahtanut ”vasemmistoänkyrä”.
90-luvullahan perinteinen viisaus oli, että koko vasemmisto vs. oikeisto -asetelma on tuomittu hitaaseen kuolemaan. Nuoriso ei sellaisista hömpötyksistä ainakaan välittäisi, vaan on tajunnut koko poliittisen kiihkoilun turhaksi – tai jos kiihkoilisi, kiihkolisi lähinnä ympäristöstä tai arvoliberaaleista kysymyksistä. ”Historian loppu” -teesi on tuomittu toki useaan kertaan, mutta tästä siirryttiin siihen, että nyt vastakkain olisivat avarakatseinen, edistyksellinen globalismi, ja sen vastapainoksi asettettu nationalismi ja populismi.
Missä vaiheessa viimeinkin tajuamme, miten suuri osa suomalaisista mielipidevaikuttajista on jumahtanut 90-luvulle huomattavasti pahemmin kuin kaikki ne syytökset 70-luvulle jäämisestä, joita nämä heittelevät? Ja miten näillä ei tunnu olevan mitään tapaa suhtautua siihen että, yllätysten yllätys, vasemmistopolitiikka vetoaa kuin vetoaakin nuorisoon, oli kyse sitten briteistä, Sandersista tai muusta?
Vaan toki pitää muistaa: eihän tämä Suomessa voi tapahtua. Britannia on jossain toisella planeetalla – ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.
*: Edit, korjaus: myöhempien tietojen mukaan korkeampi.