Noin viikon sisään on tapahtunut kaksi irrallista asiaa, jotka liittyvät kuitenkin yhteen. Paavo Väyrysen Kansalaispuolue on hajonnut kahteen kilpailevaan leiriin ja Italiassa on käyty vaalit, joissa eri sortin populistipuolueet ovat jyränneet aiemmat valtapuolueet. Vaikka suomalaisessa mediassa kirjoitetaan edelleen Berlusconin tekemisistä, suomalaista ruokaa haukkunut bunga bunga -mies on nyt menettänyt oman koalitionsakin hallinnan oikeistopopulisteille, ja suurin puolue Italiassa on myös populistinen – Viiden tähden liike.

Mikä näitä sitten yhdistää?  Selvin linkki löytyy Väyrysen omilta sivuilta. Paavo on tehnyt jo europarlamentissa yhteistyötä Viiden tähden liikkeen kanssa yrittämällä perustaa jonkinlaista epävirallista ”Freedom of Choice” -ryhmää. Ilmeisesti hanke on kariutunut, mutta joku tutkiva journalisti voisi selvittää, onko tämä se asia, josta juontaa juurensa Viiden tähden liikkeen omituinen yritys siirtyä liberaaliin ALDE-ryhmään europarlamentissa. Väyrynenhän siellä edelleen on.

Väyrynen on markkinoinut koko Kansalaispuolue-hankettaan jatkuvasti uudenlaisena puolueena, joka perustuisi suoraan demokratiaan. Tämän Väyrynen on ilmaissut blogissaankin kertoessaan, miksi Kilpeläinen ja Kattelus tekevät laitonta kaappausyritystä: ”Ainutlaatuisesta suoraan demokratiaan perustuvasta parlamenttipuolueesta pyritään tekemään tavallinen puolue muiden joukkoon.” Suora demokratia olisi tässä siis käytännössä sama kuin Viiden tähden liikkeellä: teknisesti totta, mutta käytännössä kaikesta päättää yksi tai kaksi henkeä. Italiassa kyseessä ovat keulakuva Grillo ja tämän taustalla häärivä Casaleggion perheen edesmennyt isä ja projektia nykyisin ohjaileva poika, Kansalaispuolueessa Väyrynen.

Myös aatteellisesti projekteissa on samoja asioita. Kumpikin on eurovastainen ja on esittänyt maahanmuuttokritiikkiä, vaikkakin toki Viiden tähden liike on nyt valtaa haistaessaan miettinyt eurokantojaan uusiksi – kuten Väyrynenkin on tehnyt aina ministeriksi päästessään. Muuten nämä pyrkivät selvästi vetoamaan etenkin vasemmistolaisiin, vaikkakin vähän eri tavoilla: Väyrynen hyökkäsi eritoten Niinistöä ja uusliberalismia vastaan koko presidentinvaalikampanjansa ajan, ja Viiden tähden liike ajaa ympäristöaatetta ja perustuloa. Kuten Viiden tähden liike, Väyrynen on kerännyt riveihinsä jos jonkinlaista häälääjää – myös salaliittoteoreetikkoja, äärioikeistolaisia ja putinisteja.

Toki yhtäläisyyttä ei voi vetää liian pitkälle, jo siksikin että Viiden tähden liikkeen ilmoittama tavoite on vastustaa korruptoituneita poliitikkoja, jotka ovat olleet vallan ytimissä aivan liian pitkään. Se tarkoittaa kuitenkin, että Väyrysenkään ei kuitenkaan voi kaikesta omituisuudesta huolimatta suhtautua pelkkänä vitsinä. Monet ovat suhtautuneet näin Viiden tähden liikkeeseen, jo siksikin että liikkeen keulakuva on koomikko. Harvempaa naurattaa enää.