Toisinaan törmää kylttiin, jossa lukee ”Asiaton oleskelu kielletty”. Nyt korona-aikaan kiellon toki ymmärtää, mutta em. kylttejä on ollut siellä ja täällä paljon ennen koronaakin. Myös edelleen monissa hoivalaitoksissa vierailut ovat nyt korona-aikana rajoitettu tai kielletty kokonaan ja kukaan ei tiedä miten pitkään. Jotkut terveyspomot telkassa kuului kertovan joku päivä, että tilanne voi jatkua näin todella pitkään ja että on parempi tottua elämään viruksien täyttämässä maailmassa. Onneksi olemme saaneet rokotuksia ja itsekin sain jo kolmannen piikin toiveena etten ainakaan koronan vakavaa muotoa sairastaisi. Mutta se jää nähtäväksi.

Mutta tiedättekö muuten missä asiaton oleskelu on sallittua, jopa suotavaa? Eikä ole väliä onko koronaa liikkeellä tai ihan mitä muuta tautia tahansa. Tässä paikassa voi kävellä, katsella ja pysähdellä vapaasti, ihailla kauniita asetelmia, kuunnella luontoa ja hiljaisuutta sytyttää halutessaan kynttilän. Toki turvaväli täytyy pitää täälläkin, siis eläviin ihmisiin, mutta muuten voi olla vapaasti. Kyllä, kyseessä on hautausmaat. Itse kävin hiljakkoin kahdellakin hautausmaalla, Hämeenkyrössä en tavannut eläviä, mutta Kiikoisissa tapasin heitäkin, mutta kuitenkin vainajia enemmän.

Näyttelijä Pirjo Heikkilä on fundeerannut näitä samoja asioita: ”Muutama päivä sitten Heikkilä lähti kävelylle ilman puhelinta. Tuttuun reittiin kuuluvat hautausmaa, ranta ja entinen mielisairaala. Edellisestä kävelystä olikin kulunut jo tovi. Heikkilä huomasi, että hänen arjestaan puuttuvat hiljentymisen hetket lähes kokonaan. Niitä pitäisi olla useammin. Kävelyllään ilman laitteita ja härpäkkeitä Heikkilä kuuli sorsat, joutsenet ja Länsiväylän. Välillä Heikkilästä tuntuu, että kansallispuisto on muuttunut huvipuistoksi. Nyt Heikkilä on keksinyt läheltä kotiaan paikan, jossa saa olla rauhassa.

Hietaniemen hautausmaalla ei yleensä ole muita ihmisiä kuin hän. Siellä Heikkilän huomio ei kiinnity kehenkään. Hänen ei tarvitse miettiä, ollaanko nyt vuorovaikutuksessa vai ei. Hautausmaalla kävellessään Heikkilä ei pysähtele. Nimiä vain vilisee silmissä, kun hän ohittaa hautakiviä, ja ajatuksissa saattaa pyöriä ajankohtaisia asioita. Ei hän siellä kuolemaa pohdi. Vasta Lahdesta Helsinkiin muutettuaan Pirjo Heikkilä uskaltautui kävelemään hautausmaalla ilman syytä. Aiemmin hänelle oli ollut epäselvää, onko se luvallista. Hietaniemeen tutustuessaan hän havaitsi, että hautausmaalla saa käydä, vaikka sinne ei olisi mitään asiaa.”

Niin, minusta on hienoa, että on vielä olemassa paikkoja ja alueita, jossa voi olla kaikessa rauhassa ilman asiaa. Siis asiaton elämä sallittu.