Äijämäisten nyrkkitervehdyksen jälkeen tuntuu kipeältä kokea korvatillikkaa useammalta taholta. Erityisen kipeältä se tuntuu kun sitä antaa kilteiksi aikaisemmin arvioidut naiset. Ylväästi miehisyyttä korostaen ja miehisillä konsteilla ovat muutamat lajitoverit yrittäneet jo etsiä syyllisiä, änkyryydestä, ääriryhmistä, vastuuttomuudesta, vallattomuudesta, johtamisen taistelusta, kokemattomuudesta jne. Eivätkä tässä suhteessa äänekäskolmikko mm. MTV:n Timo Haapala, Iltalehden Olli Ainola tai elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen miehisiä miehiä pettänyt.
Miehisiä miehiä lainaten miehiselle puolelle. Tämän viikon suurimman suunnistusvirheen teki EK:n Jyri Häkämies. Kun kovassa paineessa SAK:n äänestyspäätöksen 14-5 jälkeen, välittömästi kymmenet mikit toimittajalta suuhunsa saanut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kokosi hyvin itsensä ja ilmoitti rauhallisesti jatkoaskeleet, lätkäisi Häkämies pallolla päähän.
Pitkänsillan päässä parhaiten ymmärretään demokraattiset päätökset. Sitä elämää tuntien PAMin äänestyspäätös 5-11 tai SAK:n 14-5, kertovat omaa viestiään. Ei änkyryydestä, ei ääriryhmistä, ei yhden tai kahden ihmisen mesoamisesta tai hiljaisena olemisesta, vaan itse päätöksestä. SAK:ssa on varmasti ymmärretty mitä PAMin demokraattinen päätös tarkoittaa ja PAMissa varmasti myös mitä SAK:n hallituksen enemmistöpäätös tarkoittaa. Yksi mies, Häkämies, ei tätä demokraattista viestiä ymmärtänyt. Olisipa joku kuiskannut, Jyri, Jyri, elä tyri.
Jyrinkin pelastusrenkaaksi, pääministerille synnytettiin avoin paperi, josta ylväästi rakennetaan Suomen mallipaperia/sopimusta. Siihen on ennättänyt jo useampikin hihkumaan, ”minun mallini”. Onko tästä paperista sitten avain lopulliseen onneen, kilpailukykysopimuksen varmistamiseksi. En usko.
Suomineidon mallipaperi olisi sellainen jossa naisen euroa yhteisillä päätöksillä korjattaisiin miehen euroa vastaavaksi. Linjattaisiin se miten naisvaltaisten alojen keskiansiot lähestyvät miesvaltaisten alojen keskiansioita. Tässä Suomi-mallin hahmotuspaperissa askelten suunta on päinvastainen.
Entäs jos lopullisella kikypelilaudalla, kesäkuussa, huomataankin Suomen mallin lisänneen päätöksenteon vaikeusastetta. Hiljaiset äänet julkisen puolen naisten porukasta kovenee. Äänten kohdatessa yksityisen palvelupuolen naisten äänet, syntyy melu, jota suuremmankin äijänyrkkiporukan on vaikea hiljentää.
Nokialainen Myyjä Anne Nyman on nousemassa tämän päivän Minna Cantiksi, naisten esikuvaksi, taistelussaan toimeentulosta ja turvasta. Hänen viestinsä on selvä: ”kun kaupantäti suuttuu, siitä on leikki kaukana”.
Äijät,en ärsyttäs.