Kunnallisvaalien loppukiri on edessä ja siihen liittyen Vasemmistoliitto julkisti äskettäin omat vaalikärkensä. Keskeinen viestimme on, että tulevissa vaaleissa ratkaistaan julkistamisen palveluiden kohtalo. Jatketaanko suomalaisessa kuntakentässä palveluiden leikkaamisen ja markkinaehtoistamisen linjaa vai annetaanko pohjoismaiselle hyvinvointimallille uusi mahdollisuus?
Aivan oikein puheenjohtaja Paavo Arhinmäki linjasi, että näissä asioissa Vasemmistoliiton päävastustaja on kokoomus. Me kannatamme julkisia palveluita, jotka on tehty kunnan omana työnä, kokoomus ajaa kilpailuttamista, ulkoistamista ja yksityistämistä. Nämä ovat peruserot.
Julkisuudessa on jo ihmetelty, miten hallituspuolue voi valita toisen hallituspuolueen maalitaulukseen. Se on helppoa, sillä kunta-asioissa linjamme poikkeavat toisistaan. Kunnissa ei myöskään ole samanlaista hallitus-oppositioasetelmaa kuin eduskunnassa.
Vaikka tämä asetelma puuttuukin, on suurten kaupunkien politiikassa vanhoja, vakiintuneita valtaryhmiä. Etelän kaupungeissa valtaa on pitkään pitänyt kokoomuksen ja demarien betoniakseli. Nyt tähän asetelmaan kohdistuu muutospaineita, sillä Perussuomalaisten todennäköinen vaalivoitto tekee puolueesta nykyistä suuremman vaikuttajan kunnallispolitiikassa.
Kovia puheita on kuultu, mutta sisällöllisiä muutoksia on tuskin luvassa. Etenkin Vantaalla persut ovat lähteneet herrojen kanssa marjaan jo pitkän aikaa sitten. He kannattavat samaa leikkaus- ja yksityistämispolitiikkaa kuin kaupungin vanhat valtapuolueet. Onko sinipunapersu Vantaan tulevan valta-akselin nimi? Tämä linja tarvitsee äänekkään vastavoiman myös tulevassa valtuustossa.
On ymmärrettävää, että kokoomus vahtii kannattajiensa lompakkoa eikä halua nostaa veroja palveluiden turvaamiseksi. Sen ideologiaan kuuluu, että palveluita avataan yhä enemmän markkinoille. Mutta miksi SDP ja Perussuomalaiset ovat lähteneet samalle linjalle?
Vantaalla sosialidemokraatit vaikuttavat vaalien läheisyydessä tulleen synnintuntoon. Paikallisten demarien ykkösmies, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman kertoi julkisuudessa demarien vihdoin taipuvan kunnallisveroprosentin nostoon. Näin kaupungin raskaisiin velkaongelmiin voitaisiin pureutua paremmin.
Tähän olisi helppo sanoa: tervetuloa Vasemmistoliiton linjoille.
Vasemmistoliitto on ollut Vantaalla ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti vaatinut varovaista veroprosentin korotusta, jotta pahimmat vauriot kaikkien yhteisille julkisille palveluille voitaisiin välttää.
Aiemmin kaupungin valtapuolueet – SDP ja kokoomus – ovat torjuneet tämän kylmästi. Ne uskovat, että kaupungin talousongelmista selvitään, kun vähennetään koulunkäyntiavustajia, lakkautetaan yksinäisten vanhusten mielenterveysyhteisöt ja ulkoistetaan yhä enemmän palveluita markkinoille.
Vaikka demarit haluavat nyt liputtaa linjansa pehmentyneen, on vasemmistopuolueiden näkemyksissä yhä eroja. Lindtman sanoo veronkorotuksia tarvittavan, jotta velan maksua voitaisiin kiirehtiä. Vasemmistoliitto käyttäisi pienen veronkorotuksen ennen muuta palveluiden pelastamiseen.
Kaupungin velkaongelmaa ei pidä vähätellä. Velan kasvu on pysäytettävä, mutta tässä taloustilanteessa sen nopea takaisinmaksu tuottaa pahimmillaan pysyvää tuhoa kaupungin palveluissa.
Onkin erikoista, että demarit heräävät ajamansa linjan ongelmiin vasta joitain viikkoja ennen kunnallisvaaleja.
Vantaan Sanomien mukaan Vantaan demarien ”Työn ja oikeudenmukaisuuden” ohjelmaksi nimetyn kunnallisvaalilinjauksen takana on väljyyden hakeminen ensi vuoden leikkauksiin. Mutta onko niin, että työn ja eritoten oikeudenmukaisuuden kaltaiset iskulauseet tulevat demarien mieleen aina vasta vaalien alla?