Jyväskylän talvi (5-10. helmikuuta)50-vuotias

Kävin Jyväskylän talvessa  kun kutsuttiin puhumaan Pentti Saarikoskesta. “Kirjailijat yhteiskunnan unilukkareina” – aihe kokosi 6.2.  työväentalon Aalto-saliin aktiivisesti keskustelevan yleisön. Saamelaisten kansallispäiväkin tuli huomatuksi, sillä tilaisuuden aluksi saamelaisesta kantaaottavasta runoudesta alusti monin esimerkein FT Kaisa Ahvenjärvi. Tietokirjailija Matti Salminen oli koko 50-vuotta täyttäneen Jyväskylän talven eräs pääpuhujista; hänhän on kirjoittanut hienot elämäkerrat kolmesta aikansa vastarannankiiskestä ja toisinajattelijasta, Yrjö Kallisesta, Pentti Haanpäästä ja Erno Paasilinnasta.

Talven monipuolinen ohjelma jatkuu aina sunnuntaihin 10.2. saakka. Tänään perjantaina keskustellaan metsistä ja hiilijalanjäljestä, huomenna on vaalipaneeli ja seminaari sosiaaliturvasta ja sunnuntaina päästellään Jyväskylän talven “Jälkihöyryt” kulttuurikapakka Vakiopaineessa.

ks. muuta ohjelmaa myös: vanhankirjantalvi.blogspot.com/

 

Keskiviikkona 6.2. kuuntelimme kirjallisuustapahtuman jälkeen monipuolista jazzia, Billie Holiday-Ella Fitzgerald -tulkintoja POPPARIssa. Esittäjänä loistava Sini Pajunen, jota säesti Petrescu Brothers. Tulipahan käytyä Tapani Kaakkuriniemen kanssa myös tuossa kuuluisassa, aikoinaan Keijo Siekkisen perustamassa VAKIOPAINE-nimisessä kulttuurikapakassa.

Jyväskylässä tuntui jytäävän ihan mukavasti – ja ainakin kulttuurijengiä ja tapahtumia piisaa reilusti keskitalvellakin…

Öisinajattelija

ps. Jyväskylän työväentalo sijaitsee Kauppakadun varrella. Vuonna 1925 valmistunut rakennus on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema ja se on samalla Aallon ensimmäisiä julkisia rakennuksia Suomessa. Työväentaloa pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä 1920-luvun klassismin edustajista ja sen juhlasali toimii nykyään Aalto-sali-nimisenä konsertti- ja kokoustilana. Kauppakadun ja Väinönkadun kulmassa on nykyisin myös REVOLUTION-niminen kapakka.