On ollut hetki jos toinenkin aikaa katsella ja ajatella mihin ollaan menossa. Huippujuttu on aktiivimallin leikkurin poistuminen. Sen vastustaminen poistuu facebook-profiilistani kuitenkin vasta, kun se on konkreettisesti totta.

Tällä hetkellä vallassa olevien puolueiden ajamista asioista osa on toteutumassa, osa osittain. Suunta on kuitenkin oikea. Valitettavasti Vasemmisto on joutunut monissa asioissa antamaan periksi. Joissain asioissa on jouduttu kokonaan vaikenemaan.

Kun aktiivimalli on selätetty, eniten itseäni askarruttaa koulutukseen liittyvät asiat niin valtakunnan kuin Helsingin tasolla. Peukutan ehdottomasti keskiasteen ilmaisen oppimateriaalin puolesta. Ja sen puolesta, että yliopistotasoiseen tutkimukseen panostetaan. Minua huolestuttaa se, että varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen panostusta tulee liian vähän, jos lainkaan. Minua huolestuttaa ammattiin opiskelijoiden jalkoihin jäänti lukio- ja yliopisto-opiskelijoihin verrattuna.

Helsingissä on kokeiltu keskiasteen ilmaisia oppimateriaaleja. Ensi vuonna ei enää kokeilla. En tiedä, mutta minulla on hyvä mielikuvitus: onko viime vuonna vaatetusalan oppilailla ollut mahdollisuus saada ompelukone? Tai edes räätälinsakset. Tai onko kokkikoulussa saanut veitset tai esiliinan? Kokeista en tiedä, mutta esimerkiksi pukuompelijaksi opiskelijalle on välttämätöntä myös kotona harjoittelu. Ilman ompelukonetta se ei onnistu. Tai pitäisi olla luontainen lahjakkuus. En pysty ymmärtämään, mikä hyöty tästä kokeilusta oli. Kun sama raha olisi panostettu varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen, olisi saatu konkreettisia hyötyjä. Toivottavasti kukaan keskiasteella opiskelunsa aloittanut ei perustanut aloituspäätöstään ilmaisen oppimateriaalin varaan.

Nyt hallitus on päättämässä oppivelvollisuusiän nostamisen kautta ilmaisesta oppimateriaalista. Opiskelijalle kulutonta keskiastetta kannatan sydämestäni. Se vain tämän hetkisessä tilanteessa tarkoittaa tiilitalon rakentamista katosta alkaen. Pienoinen romahtamisvaara. Syrjäytyminen alkaa jo varhain. Ensin olisi hyvä rakentaa kestävä sokkeli, jonka päälle on hyvä latoa tiiliä. Kun sinne yläpäähän panostetaan, meillä on loputon joukko jo syrjäytyneitä kiipeämässä opinpolkua ylöspäin. Tarvitsemme valtion rahoitusta opinpolun alkupäähän.

Pientä eläkettä saavat ovat pettyneitä. Syystäkin. Takuueläkkeisiin pitää saada kunnon korotukset nopeammalla aikataululla. Jonkun tasoinen eläkekatto pitää saada ja loputon eläkerahastojen kerryttäminen tulee lopettaa.

Nato yhteydet pitää lopettaa. YK:n ydinasekieltosopimus pitää allekirjoittaa. Ydinenergian varaan ei lasketa. Eikä ydinvoimaloita rakenneta. Hyökkäysaseita ei hankita. Näitä odotan innolla.

Kuten, rakas lukija huomaat, aktiivimalli (kikyä unohtamatta) on lähellä sydäntäni – käsittämättömän epäoikeudenmukaisuutensa takia. Koulutuksen tila huolestuttaa minua suunnattomasi. Palaan muihin aiheisiin tarkemmin, kun varhaiskasvatus ja ala-asteen koulutus on saatu kuntoon. Tai sitten hieman aiemmin.

Miksi Vasemmistoliiton jäsenet ja kannattajat siitä huolimatta, että ajamme myös pienituloisten ihmisten ja ns. duunareiden asiaa sitten siirtyvät perussuomalaisiin ja heidän kannattajiinsa? Se onkin sitten ihan meidän puolueessa toimivien sisäinen asia miettiä tätä.

p.s. Kaikki muut tahot: en ole unohtanut teitä. Yhteen blogiin ei vain mahdu kaikki huolenaiheet….