Helsingin kuntapolitiikassa ”jyräävät äänestyspäätösten valossa punavihreät voimat”. Näin uutisoi Helsingin Sanomat (14.7.). Lehti oli laskenut valtuuston ja kaupunginhallituksen äänestykset.

Muutos Helsingin kuntapolitiikassa on tosiasia. Kokoomus menetti viime kuntavaaleissa ylivoima-asemaansa. Valtakuviota keikuttivat vihreiden ja demareiden paikkojen menetykset sekä vasemmistoliiton ja perussuomalaisten vaalivoitot.
******
Valtaa kokoomuksella on, ja se käyttää sitä, kuten kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö todisteli. Hesarin uutisessa. Kokoomus käyttää mieluusti valtaa neuvottelemalla ja sopimalla.

Puolueella on myös vahva valmisteluvalta kaupunginjohtajiensa kautta. Kuntalaisten kannalta sopimuspolitiikka ei ole läpinäkyvin tapa tehdä politiikkaa.
******
Optimistisesti toivon punavihreiden voimien jyräävän Helsingissä tulevaisuudessakin. Uskon kaupungin politiikan olevan asukkaiden kannalta inhimillisempää. Päätöksissä haetaan asukaslähtöisiä ja ympäristöä säästäviä vaihtoehtoja.

Muun muassa kaupunkikuvaa rankasti muuttavia hankkeita on estetty. Norjalaisen kiinteistösijoittajan Jätkäsaareen suunnittelema 33-kerroksinen kongressihotelli kaadettiin valtuustossa, tosin niukasti.

Yli 100 metriä korkea kongressihotelli oli suuruudenhulluutta, jota ei ole syytä Helsingissä hyväksyä jatkossakaan!
******
Punavihreää linjaa testataan kovin vielä elo-syyskuun vaihteessa. Investointisuunnitelmasta neuvotellaan jo elokuussa. Hankkeista on runsauden pula – etenkin kun investointikatto on 435 miljoonaa euroa ja toiveita on pöydälläkin yli miljardin verran.

Korjausvelkaa olisi vaikka naapurikaupungeille jakaa. Moni tärkeä hanke siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Isoja hankkeita – kuten keskustakirjasto, Lapinlahden peruskorjaus, Kruunuvuoren silta ja moni muu – joudutaan punnitsemaan kultavaaálla. Homekoulut, ammatillinen koulutus, päivähoidon paikat ja soten hankkeet on varmistettava.
******

Syksyllä päätetään myös ensi vuoden budjetista. Luvassa on itkua ja hammasten kiristystä tiukan raamin puristuksessa. Euroa joudutaan venyttämään etenkin soten ja opetuksen saamiseksi kuosiin. Väestö kasvaa. Mutta pysyvätkö palvelut perässä. Siinä on iso väännön paikka.