Paperittomien terveydenhuollon pompottaminen nosti pintaan Helsingissä virkamiesten vallankäytön. Tikun nokkaan pääsi kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty.

Räty suhtutuu – kuten oma puolueensa – erittäin nihkeästi paperittomien terveydenhuoltoon. Puoluetoveri Lasse Männistö on ajanut valtuustossa romanien kerjäämiskieltoa. Kokoomuksen linja maahanmutttoon on tullut selväksi.

***

Virkamiesten poliittista valtaa Helsingissä on syytä perata. Asia on syytä otttaa esiin työryhmässä, joka lähiaikoina nimetään uudistamaan strategian mukaisesti Helsingin johtamisjärjestelmää. Poliittisessa vallankäytössä ei lähtökohtaisesti ole mitään tuomittavaa, mutta sen pitää olla avointa.

Paperittomien terveydenhuollon valmistelussa on ollut jarrutusta, jonka voi tulkita polittiiseksi. Työnjaon mukaan virkamiehet hoitavat valmistelun, ja poliitikot käyttävät poliittitista valtaa. ”Marssijärjestys on laissa hyvin selvä”, kuten hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta todistaa (HS 22.8.) poliitikkojen ja virkamiesten työnjaosta.

***

Virkamiehet käyttävät vahvaa asiantuntijavaltaa. Tämäkään ei ole aina ongelmatonta. Päättäjille tuodaan yksi vaihtoehto, jonka pohjalta lähes sataprosenttisesti edetään. Pohjana olevien tietojen ja tai jopa koko esityksen kysyeenalaistava poliitikko saa helposti rähinöitsijän maineen. Se hillitsee kummasti.

Poliitikkojen omat rahkeet – useimmiten työn ohessa puurtavana – luottamushenkilönä ovat rajalliset omaan tiedonhankintaan. Ja ”omasta tiedonhankinnasta” saatetaan paheksua. Näin on käynyt Helsingissä lastenkotipäätöksen yhteydessä.

On tullut ilmi myös, että työntekijät pelkäävät kertoa asioista luottamushenkilöille. Tämä ei ole uusi asia; tämä on ollut todellisuutta vuosien ajan. En tiedä onko kieltoa olemassa vai organisaatiossa elävää pelkoa työpaikan menettämisestä, jos sattuu ”puhumaan suunsa puhtaaksi”.