Ihmisten mahdollisimman pitkälle viety omavaraisuus tulisi mahdollistaa yhteiskunnan taholta.
Tällä hetkellä omavaraiseläjät koetaan ”loisinakin”, koska eivät osallistu yhteiskunnan pyörittämiseen klo 8-16 rytmiin perustuvan maailmankuvan mukaisesti. Omavaraiseläjien panos yhteiskunnallisesti on ylläpitää huoltovarmuutta.
Omavaraisuus tukee yhteiskunnan perusrakenteita ja sen todellinen osaaminen ja toteuttaminen vaatii nykypäivänä syvää omistautumista.
Ilmastotavoitteet numeroina
1,5 astetta on kasvun pysähtymisen tavoite – jo vakava tila. 6 edustaa jo maailman loppua sellaisena kuin sen tunnemme. Sille välille mahtuu traaginen kehityskaari, jota emme halua joutua kokemaan – maailma muuttuu hiljalleen elinkelvottomaksi.
Irralliset numerot asteina kuulostavat vähäisiltä, mutta 1,5 on 25% 6:sta. Monien ihmisten kuulee sanovan, että sää on aivan yhtä kylmä/kuuma kuin vuosikymmeniä sitten – ja tämäon hyvinkin totta, sillä 1,5 asteen eroa on hyvin vaikea huomata. Ihmiselle Suomessa tämä ei tunnu paljolta, mutta maailman ekosysteemissä tämä on valvata ero!
On hyvä miettiä, miten valmis on selviytymään, jos isompi isku tulee. Ihan vaan vaikka ajatuksenkin tasolla, jos ei ole valmis uskomaan tapahtumaketjun todennäköisyyttä. Mistä saisit veden, ruoan ja perustarpeet? Mitä kannat maallisessa matkalaukussasi?
Koronan opetus
Taimimyynnissä tuli tänä vuonna huikea ponnahdus! Se kertoo myös ihmisten tänä keväisessä havahtumisessa siihen, mikä on ihmiselle arvokkainta – puhdas ruoka!
Tänä keväänä on osoitettu, että maailmassa ollaan valmiita suuriin muutoksiin eri tavoin, mutta jossain määrin kulttuurinen ympäristö säätelee. Suomessa tarkkaillaan erityisesti omaa taantumaamme, mutta myös maailmanlaajuinen taantuma tulee vaikuttamaan arkeemme.
Taidot, joita vaaditaan selviytymiseen luonnossa, alkavat käydä harvinaisemmiksi
Keväällä on paljon puhuttu omavaraisuusasteen nostamisesta. Tällöin pitää muistaa mitä kaikkea omavaraisuuteen yhteiskunnallisesti tarvitaan. Tämän kysymyksen ytimessä ovat ne tietäjät ja taitajat, jotka todella ovat omaksuneet omavaraisuuden ytimen.
Mitä sitten yhteiskunnassa tulisi muuttaa omavaraisuuden tukemiseksi?
Tämän hetkinen verotus ei mahdollista pientä ja maanläheistä yrittämistä käsityön ja luonnonvaraosaamisen saralla. Massatuotantoon verrattuna työn osuus on suuri ja se vaikuttaa lopputuotteen hintaan. Tässä kohtaa tulisi havainnoida hyöty omavaraisuuden tukemisessa myös työllisyyden näkökulmasta ja tukea näiden tuotteiden valmistamista julkisen varallisuuden ohjailulla. Tämä mahdollistaisi omavaraisuuteen pyrkivien taitojen ja tuotteiden osallisuuden markkinoilla.
Kun puhuttiin esimerkissä työllisyyden ratkaisuksi luonnonsuojelujoukkoja, pitäisi myös tukea niitä, jotka taidoillaan tukevat suomalaisten pärjäämistä omavaraisuudessa. Tuen tehostamiseen ei tarvita rahaa, vaan periaatepäätöksiä:
– Pitää sallia omavaraisuuden aktiivinen harjoittaminen työttömyystuella
– Pitää helpottaa pienimuotoista yrittämistä byrokratian osalta
– Pitää suosia vapaaehtoistöihin, koulutuksiin ja talkoisiin osallistumia – vrt te-toimiston tämän hetkinen näkemys siitä, että liika vapaaehtoistyön tekeminen voi estää työmarkkinoilla olemisen ja näin ollen työmarkkinatuki evätään.
– Omavaraisuuteen liittyvä kurssittaminen pienemmän alv:n piiriin. Tällä hetkellä vain varakkaammilla on varaa käydä aihepiirin kursseja hintojen vuoksi. Yleissivistävään toimintaan osallistumista tulisi näin tukea.