Katson taakse kuluneeseen vuoteen. Tämän vuoden suurimpia oivalluksiani on liittynyt empatiaan.

Ymmärsin, että suurella osalla ihmisistä ei ole köyhyyteen liittyvä kokemuspohjaa ja siksi empatia näissä asioissa on silloin hyvin vaikeaa. Aiemmin olen kokenut epätoivoa ja vihaakin, kun en ole pystynyt ymmärtämään, miksi päättäjät ovat niin sokeita, eivätkä muuta maailman ongelmia, vaikka heillä olisi siihen mahdollisuus. Yleensäkin suurten yhteiskunnallisten ongelmien hoitaminen on hankalaa, kun päättäjien ennemmistö omaa näkökyvyttömyyden asioihin, joihin ei ole omakohtaista tartuntapintaa.

Tämä on ymmärrettävää ja muutoksen vuoksi *ymmärrettävä*.

Nämä yhteiskunnalliset suuret ongelmat – köyhyys, ilmastonmuutos, sukupuuttoaalto, lihan massatuotanto, jne ovat suuria ongelmia, joita korjaamatta emme pysty jatkamaan kovin kauaa.

Lempisanonnakseni onkin tänä vuonna tullut ”raise awareness”. Kun lähden nostamaan asioita pintaan – toki tähtäimenä aion saada ne läpi, mutta jos epäonnistun siinä, niin aina onnistun toissijaisessa tavoitteessani, joka on tietoisuuden nostaminen. Tämä on ollut myös tärkeä oivallus, sillä vähemmistöjä edustavasta puolueesta käsin usein joutuu kohtaamaan tappion. Mutta olen löytänyt keinon kääntää tappio voitoksi – sillä mitä useampi ymmärtää muutoksen tarpeen, miten tärkeää on rakentaa vahva pohja yhteiskuntaan, sitä lähemmäksi pääsemme tilannetta, jossa ratkaistaan suurimmat ongelmat.

Tämä on rakennusvaihe. Jotta pystymme korjaamaan yhteiskunnan pohjan, joitain vanhoja asennerakenteita pitää purkaa. Ei riitä, että osoitamme missä on menty vikaan, vaan pitää myös tarjota vastauksia. Ilman kuvaa toimivasta tulevaisuudesta ei kukaan uskalla lähteä purkamaan sitä, mitä on aiemmin virheellisesti, mutta vaivalla, rakennettu. Kestävä pohja on mahdollista rakentaa ainoastaan hoitamalla syrjäytyneet, kodittomuus, nälkä ja sairaudet, sekä ennaltaehkäistä nämä tulevaisuudessa. Meidän pitää oppia kunnioittamaan luontoa ja ymmärtää luonnon rakenne, jotta emme tuhoaa sitä enempää.

Saan toisinaan palautetta siitä, miten joku tekemäni sanomani asia on muuttanut jonkun henkilön elämää parempaan suuntaan tai jonkun ongelman suhteen. Nämä palautteet ovat minulle suurin palkinto ja kannustavat jatkamaan.

Raise awareness – kasvata tietoisuutta – nyt katsoin menneeseen, vaihdetaan vuotta välissä, huomenna kirjoitan tulevaisuudesta!

* Hyvää uutta vuotta Sinulle! *
Kiitos että olet