Aino Akinyemi

Kuva: Pixabay

Puoluerajat ylittävä yhteistyö on ainoa tapa toimia, mikäli haluaa saada tärkeänä pitämiään asioita eteenpäin.  Poliittisessa päätöksenteossa puolueet eivät valitse yhteistyökumppanejaan, sen tekevät kuntalaiset vaaleissa. Käytännön työssä puolueiden arvomaailma ja yhteisesti sovitut tavoitteet pysyvät taustavaikuttajina. Käsiteltävät asiat ovat yhteisiä. Yleensä aina löytyy sellaisia toimijoita, jotka ovat samaa mieltä tietyn asian läpiviemiseksi, puoluekantaan katsomatta.

Kansanedustaja Mari Rantanen on some-viestinnän perusteella valmis heittämään roskikseen Vasemmistoliiton, Keskustan, SDP:n ja Vihreät. Espoossa perussuomalaisten yhteistyökumppaneiksi valtuustossa jäisivät tämän perusteella Kokoomus, Siniset, RKP, Kristillisdemokraatit ja tämänhetkisillä voimasuhteilla yksi Liberaalin puolueen edustaja. Rantasen näkemys on siis tulkintani mukaan se, että yhteistyötaitojen opettelu on liian haastavaa ja helpompi olisi, jos liian erilaisia näkemyksiä ei olisi. Kuva antaa ymmärtää, että perussuomalaiset päättävät sen, ketkä valtuustossa istuvat. Suomessa on kuitenkin monipuoluejärjestelmä ja juuri siksi yhteistyötaidot ovat demokratian onnistumisen kannalta keskeisiä.

Vaasan valtuustossa toimiessani perustimme valtuuston feministien kanssa verkoston, jonka avulla pystyimme yli puoluerajojen tarkastella päätöksentekoa intersektionaalisen feminismin viitekehyksestä – siis edistää tasa-arvoa kaikille. (Toki Rantala haluaisi some-viestinsä perusteella tämänkin heittää kierrätyslaatikkoon). Emme verkoston sisällä olleet arkipolitiikassa kaikesta samaa mieltä, mutta siitä olimme, että päätöksenteossa on tärkeä huomioida vaikutukset myös tasa-arvon näkökulmasta. Mukaan olivat tervetulleita kaikki edustajat, jotka olivat valmiita sitoutumaan auki kirjaamiimme tavoitteisiin. Yli puoluerajojen.

Vaikka valtuustossa ei feminismiä haluaisi edistää, on silti useita keinoja toimia yhdessä muiden kanssa. Muistan eräänkin väännön, jossa lopulta pääsimme eteenpäin, koska perussuomalaisten ja vihreiden edustajat tulivat apuuni ja saimme todella solmuun mennen paikkajakoasian ratkaistua yhteistyöllä. Lopulta kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä.

Perussuomalaisten rasistiset ja misogynistiset ulostulot ovat iskeneet sekä itseeni henkilökohtaisesti, perheeseeni ja ystäviini. Tästä huolimatta olen kyennyt monen kyseisen puolueen edustajan kanssa löytämään keinot yhteisten asioiden hoitamiseksi. En toivo, että perussuomalaiset puolueena heitettäisiin roskiin, vaan toivon että sen ihmisoikeuksia loukkaava arvomaailma muuttuu. Yhteistyökyky loppuu minultakin siinä vaiheessa, kun toisen osapuolen asenne on henkilökohtaisella tasolla ilkeä tai halveksuva.

Rantasen postaamasta mainoksesta en itse loukkaantunut, mutta pidän sen viestiä yhteistyötä rapauttavana. Mainos lähettää kannattajille viestin siitä, että muita edustajia, ihmisiä, ei tarvitsisi arvostaa heidän ajatusmaailmansa tai puoluetaustansa vuoksi. Näin poliittinen päätöksenteko äityy nopeasti riitelyksi. Hyvienkin ideoiden kuuleminen loppuu, koska idea tulee väärältä taholta. Se ei toki ole vierasta nytkään, mutta onneksi ei ainakaan oman kokemukseni pohjalta vallitseva tapa toimia.

Puoluerajat ylittävää yhteistyötä haluan ainakin omalla toiminnallani jatkossakin vaalia, jotta kuntalaisten asiat tulevat asianmukaisesti hoidetuksi.

Aino Akinyemi

Uusi espoolainen kuntavaaliehdokas, entinen Vaasan kaupunginvaltuutettu