PIETARI-UNDERGROUND -teemamatkalta jäi mieleen monta mielenkiintoista kohdetta. Tässä pari niistä.

 

Erarta

Erarta -termi tulee kahdesta venäjänkielisestä sanasta – ”Era” ja ”Art”, suomeksi siis ”Taiteen aikakausi”.

Erarta on Pietarissa sijaitseva Nykytaiteen museo, kaupungin uusin taidemuseo ja samalla myös ”vapaamielisin” ja monipuolisin taidekokoelmien suhteen. Erartan ensimmäinen kokoelma on vuodelta 2010. Museon perustaja ja mesenaatti on nainen, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Sen verran raotan myyttistä alkuhistoriaa, että kulttuurin tuntija, nykytaiteen keräilijä ja museon perustaja asuu tällä hetkellä Englannissa. Alkupääoma taidemuseon peruskokoelmaan tuli hänen miehensä perintönä: venäläinen liikemies murhattiin Pietarissa noin 10 vuotta sitten ja vaimo päätti sijoittaa omaisuuden taiteeseen.

Erartaan on koottu hyvin sekalainen kokoelma venäläistä, pääosin pietarilaista nykytaidetta, maalauksia ja veistoksia. Myös videotaide ja elokuva ovat museossa esillä. Kokoelmat sijaitsevat kunnostetussa ja alunperin entisessä NKP:n puoluepampuille rakennetussa hulppeassa rakennuksessa, jossa on viisi kerrosta, kaikki taiteelle pyhitettyjä. Myös moderni neuvostotaide ja ”sosialistisen realismin” tietty ironisointi on esillä. Kolmannen kerroksen elokuvasali esittää upeita taideanimaatioita Erartan kokoelmista: taideteokset astuvat alas kankaalta ja alkavat elää! Alakerran taidemyymälä tarjoaa halpoja, mutta laadukkaita kopioita Erartan kokoelmista ja ”Syömisen taide”-ravintolasta saa myös ruumiin ravintoa.

Erartan tyylit ja myös taiteen laatu vaihtelevat, mutta mukana on myös maailman mainetta niittäneitä pietarilaisia taiteilijoita: Ilja Gaponov, Aleksander Dasjevski, Marina Koldobskaja, Pjotr Shevtsov. En olisi ikinä uskonut museota niin monipuoliseksi ja vaikuttavaksi, millaiseksi se osottautui. Tervemenoa! – info@erarta.com, Vasilinsaari, 29.linja. (Erarta esittäytyy myös Kristina Rotkirchin ja Elena Hirnin teoksessa ”Pietarin helmet”, 2013)

 

John Lennon Temple

John Lennonille pyhitetty ”Rakkauden temppeli” sijaitsee Vaihtoehtoisen taiteen keskuksen, Art Centerin sisäpihalla, Pushkinskaja 10:n maisemissa. Sinne pääsee kun nousee maan pinnalle Kapina-aukion, Moskovan aseman metroasemalta, vanhan ja uuden Nevski Prospektin liitoskohdassa. Pushkinskaja 10 täytti tänä vuonna 25 vuotta ja se on kasvanut täyteen mittaansa niin taiteilijoiden kuin rokkareidenkin rähjäisenä ”kotipesänä”: konsertteja, taidenäyttelyitä, happening-avajaisia ja museotavaraa joka makuun. Kahvila ”Fish Fabrique” tunnetaan konserteista ja aloittelevien rokkareiden kokoontumispaikkana. Pushkinskaja 10 saa kiittää olemassaolostaan paljolti toisinajattelija-poliitikko Juli Rybakovia ja lukuisia entusiasteja, vapaaehtoistyöntekijöitä.

Pushkinskaja ”Kympin” varsinainen sielu ja nähtävyys on Pietarin kuuluisin ikihippi
KOLJA VASIN. Hän isännöi itsevaltaisesti John Lennonille pyhitettyä temppeliä, jonka rautaovi saattaa aueta, jos tarpeeksi sinnikkäästi koputtelee.

Meille avattiin, oppaamme Tatjana oli varoittanut Koljaa Öisinajattelijan porukan tulosta – olin käynyt vieraana aikaisemminkin. Tiesin Kolja Vasinin maineesta jo opiskeluaikoina 1970-luvulla, jolloin hän järjesti laittomia rock-konsertteja ja joutui kerran vuodessa säännöllisesti putkaan. Mutta me siis tutustuimme vasta 1990-luvulla, kun Pushkinskaja 10 oli jo talonvaltaajien hallussa. Vasin on kerännyt kaiken mahdollisen krääsän ja tiedon teemasta ”Beatles in USSR” , ja erityisesti John Lennonista. Hän on myös kirjoittanut pari palkittua teosta aiheesta. Kun Beatles-Paul konsertoi taannoin Pietarissa, voinette arvata kenet hän tahtoi tavata… . Kolja uskoo sielunvaellukseen ja myös siihen, että tapaa kunnioittamansa John Lennonin tuonpuoleisessa. Tapahtukoon hänen tahtonsa!

ks. myös: www.p-10.ru

Öisinajattelija