Hallituksen aktiivimallista on jokainen asiantuntija sanonut jo sanottavansa. Yleinen linja tuntuu olevan, että pikaistuksissa läpi nuijittu laki ei tule lisäämään työllisyyttä, eikä tuo säästöjä. Sen sijaan laki ja sen velvoitteet tulevat kuormittamaan merkittävästi TE-palvelujen, Kelan ja työttömyyskassojen asiakaspalvelijoita. Hallitus tuntuu olevan aivan pihalla sen suhteen, mitä esimerkiksi työvoimahallinnossa tapahtuu. Syksyn aikana lukuisat ihmiset ovat kertoneet, että yhteistoiminta TE -palvelujen kanssa on tyrehtynyt täysin; soittopyyntöihin ei vastata, sovittuja asioita ei hoideta, eikä työttömän selvityksiä selvityspyyntöihin kirjata mihinkään. En ole työvoimahallinnon asiantuntija, mutta minulla on tunne, että hallituksen aktiivimallin aiheuttamat velvoitteet voivat olla kuolinisku TE-palveluille, jotka ovat jo nyt ahtaalla asiantuntijoiden hyppiessä hallituksen pyörittämän narun tahtiin samalla kun pitäisi tehdä oikeita töitä, eli auttaa ihmisiä työllistymään. Ehkä tämäkin julkinen palvelu todetaan pian huonosti toimivaksi ja sen tehtävät siirretään Caymansaarille.

Hallituksen kyky hoitaa tämän maan asioita on tarkoin varjeltu skandaali. Aktiivimallin puutteista ja koko asian käsittelystä vaiettiin mediassa tehokkaasti. Kun laki hyväksyttiin, uutismediat kertoivat laista virallisluontoisen tiedotteen, jossa ei otettu kantaa lain ongelmakohtiin. Lain hyväksymisen jälkeen valtiovarainministeri Petteri Orpo vieraili a-studiossa keskustelemassa valtiontaloudesta. Lähetyksessä Orpo toisti valheen kymmenistä tuhansista avoimista työpaikoista, toimittajan kuunnellessa ministerin monologia suu auki. Lähetyksessä ei puhuttu aktiivimallista, eikä esimerkiksi kerrottu, että perustuslakivaliokunnan muutosehdotukset lakiin yhdenvertaisuuden turvaamiseksi jätettiin hallituksen toimesta vain tylysti huomioimatta. Lopputuloksena on, että laki asettaa kansalaisia keskenään eriarvoiseen asemaan ja jälleen yksi ihmisryhmä on alistettu mielivaltaisen päätöksenteon uhriksi. Keskeiset mediat ovat jo pitkään osallistuneet työttömien dehumanisointiin, kertomalla nimettömiä tarinoita uuninpankolla paksusti köllöttävistä yhteiskunnan eläteistä, joten hiljaisuus aktiivimalliksi nimetyn epämuodostuman ympärillä on tietenkin luonnollinen jatkumo jo valitulla tiellä.

Aktiivimalli ei ole kuitenkaan kiveenhakattu. Ammattiliittojen keskusjärjestöistä SAK on jo ilmoittanut, ettei se hyväksy aktiivimallia. Puheissa on väläytelty mahdollisuutta poliittisiin lakkoihin. Iso osa kansasta vaatii suoraa toimintaa hallitusta vastaan. Uutisointi kansanedustajien kännisekoiluista ja eduskunnassa rehottavasta seksuaalisesta häirinnästä on sellainen viesti, samalla kun lainlaadinta muistuttaa amatöörien puuhastelua, joka jokaisen kansalaisen tulisi ottaa vakavasti. Arvovaltaa eduskunnalla ei ole enää ollut perussuomalaisten astuttua taloon, mutta holtittomasti käytettävää valtaa löytyy sitäkin enemmän. Aktiivimalli on hyvä esimerkki harkitsemattomasta vallankäytöstä, jota kansalaiset eivät ole velvoitettuja sietämään loputtomiin.

Useat oppositiopuolueet ovat ilmoittaneet laittavansa aktiivimallin uusiksi, jos pääsevät seuraavaan hallitukseen; pidetään huolta, että näin tulee käymään. Asiaa voi kuitenkin edistää jo nyt allekirjoittamalla kansalaisaloitteen työttömiä mielivaltaisesti rankaisevan aktiivimallin kumoamiseksi. 50 000 allekirjoittajaa olisi vahva viesti hallitukselle siitä, että kansa ei hyväksy ihmisten eriarvoistamista. Siis, käy kannattamassa aloitetta ja jaa se ystävillesikin. Kukaan meistä ei ole enää turvassa.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Kuva: Sira Moksi