Turkin toimet Pohjois-Syyriassa ovat herättäneet huolta ja hämmennystä. Itsevaltiaan tavoin Turkkia hallitseva presidentti Erdogan on kohdistanut sotilasoperaation alueen kurdeihin, jotka ovat tähän asti taistelleet ansiokkaasti länsiliittouman rinnalla terroristijärjestö Isisiä vastaan. Turkin toimia on moitittu maailmalla, mutta Suomen ulkopoliittinen johto ei ole ottanut tapahtumiin mitään kantaa. Ehkä siksi, koska rukousmatkaileva ulkoministeri Timo Soini on todennut Suomen ja Turkin jakavan samat demokraattiset arvot.

(TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE)

Maassamme vallinnutta hiljaisuutta rikkoakseen Suomen Kurdien Kulttuurikeskus vuokrasi Helsingin kaupungilta infotelttapaikan Kampin Narinkkatorilta. Infoteltalla on tarkoituksena jakaa tietoa Turkin toimista alueella ja kertoa kurdien taistelusta terrorismia vastaan. Tilanne alueella on monimutkainen ja siitä saa jonkinlaisen käsityksen vaikkapa tästä Ylen artikkelista, mutta kiistämätön tosiasia on, että kurdit ovat olleet avainasemassa Isisin kukistamisessa.

Suomalainen äärioikeisto kertoo myös vastustavansa terrorismia, mutta kohdatessaan tahon joka on oikeasti osallistunut taisteluun terrorismia vastaan, se paljastaa korttinsa. Kurdien määräajaksi vuokraama infotelttapaikka on saanut seurakseen saman porukan, joka vuosi sitten vandalisoi ympäristöä ja ohikulkijoita Helsingin Rautatientorilla. Kansallismieliseksi itseään kutsuma Suomen kansa ensin -ryhmä (ent. Suomi ensin) on aloittanut mielenilmauksen, jonka tarkoituksena on vastustaa kurdien läsnäoloa. Siis lyhyesti sanottuna: Kurdit vastustavat Turkin harjoittamaa sortoa sekä Isistä ja äärioikeisto vastustaa tätä vastustamista. Käytännössä Marco de Witin johtama ryhmä jatkaa siitä mihin jäi viime kesänä, eli protestointi hoidetaan humalaisella häiriköinnillä ja esimerkiksi heittelemällä tapahtumaan osallistuvia ihmisiä makkaranpaloilla.

Kirjoitin useita blogeja Suomi ensin porukan tempauksista viime vuonna. Kun tilanne Rautatientorilla alkoi mennä avoimen väkivaltaiseksi, kehoitin monien muiden tavoin Helsingin poliisia ryhdistäytymään. Tällä kertaa poliisi kielsi ensin Suomen kansa ensin -ryhmän ilmaantumisen Narinkkatorille, mutta antoi tapojensa mukaan jälleen äärioikeistolle periksi.

Osallistuin itsenäisyyspäivänä Ei natseja Helsinkiin -mielenosoitukseen. Vaivojaan säästelemättä poliisi ohjasi mielenosoitusta niin, ettei edes näköyhteys mahdollistunut samaan aikaan Narinkkatorilla järjestettyyn kielletyn natsijärjestön tapahtumaan. Lentoasemalla järjestetyt turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastustaneet mielenilmaukset ohjattiin turvallisuussyihin vedoten sellaiseen paikkaan, josta kukaan ei huomannut mielenosoittajia. En väitä, että Helsingin poliisi olisi puolueellinen, mutta jostain syystä joidenkin näköyhteys vaikuttaa arvokkaammalta kuin toisten.  Ja jostain syystä joidenkin tahojen oikeutta muiden häiritsemiseen selitetään tasapuolisuudella.

Koska äärioikeisto vastustaa terrorismin vastustamista, on aiheellista kysyä, kannattaako äärioikeisto terrorismia? Toimintatavat ja ihanteet vaikuttavat ainakin kopioidun terroristin käsikirjasta. Mutta onko siinä mitään järkeä, että terrorismintorjunnasta vouhottava viranomaiskoneisto antaa tukensa terrorismia vastustavan tapahtuman vastustamiselle? En odota Marco de Witiltä arvostelukykyä, mutta Helsingin poliisilta sitä tulisi löytyä jo ihan virkavastuun nimissä. Antakaa nyt ihmisten edes vastustaa terrorismia rauhassa.