Nuorten EU-kokous osoitti, että jos nuorilla olisi yhtä paljon valtaa kuin heille sysätään vastuuta eri kriisien ratkaisussa, meillä olisi mahdollisuus saavuttaa aidosti vakaampi ja kestävämpi maailma.

Tänä vuonna vietetään Euroopan Unionin nuorisovuotta. Kyseessä on juhlavuosi, jonka aikana nuorille halutaan korvata koronavuodet ja tukea nuoria rauhan, eurooppalaisten arvojen ja solidaarisuuden edistämisessä. Nuorisovuoden starttasi  EU:n puheenjohtajamaa Ranska, joka järjesti nuorten EU-kokouksen Pariisissa 9.–13.3.2022. Minulla oli kunnia toimia kokouksessa Suomen edustajana.

Kokousta tähdittivät ympäristön, solidaarisuuden ja ihmisoikeuksien teemat, mutta ymmärrettävästi Ukraina ja EU:n turvallisuuspolitiikka hallitsivat keskustelujamme. Yhdessä Ruotsin delegaatin kanssa liputimme EU:n puolustusyhteistyön syventämisen puolesta, kun pääsimme keskustelemaan ranskalaisten turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden, kuten EU:n ministerineuvoston puheenjohtajan, kanssa. Jos jotain Pariisissa erityisesti oivalsin, niin sen, kuinka valtavan arvokas kumppanuutemme Ruotsin kanssa on.

Kokouksen aikana tapasimme eri alojen asiantuntijoita, kuten Ranskan keskuspankin kuvernöörin. Olin todella ylpeä nuorista, jotka haastoivat häntä niin ilmastokriisiin kuin eriarvoisuuteen liittyen. Italian delegaatin kysyessä, eikö BKT pitäisi korvata kokonaiskestävällä mittarilla, kuvernööri ei meinannut muistaa, miten kohtuutalous lausutaan. Rahan lailla sanat ovat valtaa. ABBAn “Money money money must be funny in the rich man’s world” taustalla soiden kuvernööri vannoi talouskasvun nimeen. Silloin mietin, ettei patriarkaatti enää pahemmaksi voisi käydä. Toisaalta mitäpä muuta olisimme voineet odottaa kapitalistista järjestelmää edustavalta pohatalta.

Kokous huipentui päätösseremoniaan, jossa esitimme EU-aloiteideoita. Työryhmäni esitti idean ilmastobudjetoinnin käyttöönotosta kaikissa EU-kaupungeissa. Kotikaupungissani Joensuussa ilmastobudjetointi päätettiin juuri ottaa käyttöön kaupungin tähdätessä hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä. Luulisi, että rikkaan miehen maailmassa ilmastobudjetointi olisi jo käytössä ja ilmastokriisi ratkaistu.

Ei sen ainakaan rahan puutteesta olisi pitänyt jäädä kiinni. Ilmastotoimiin on enemmän rahaa kuin koskaan. Kaupunkien tulee budjetoida tarvittavat ilmastotoimet, jotta EU saavuttaa vähintään 55 % päästövähennystavoitteensa vuonna 2030. Tarvitsemme myös uuden talousjärjestelmän, joka ei perustu ympäristön ja ihmisten hyväksikäytölle.

Päätösseremoniassa nuorten asiantuntijuus valaisi koko salin sekä monien sydämet. En ole eläessäni nähnyt vastaavaa. Miten vahvalla tietopohjalla, viisaudella sekä rakkaudella nuoret kävivät sukupuolittunutta väkivaltaa, vähemmistöjen syrjintää, disinformaatiota ja epätasa-arvoa vastaan solidaarisuuden, rauhantyön, merten suojelun sekä riittävien ilmastotekojen puolesta.

Yksi asia, jota näillä loistavilla nuorilla ei kuitenkaan ole, on tarpeeksi valtaa. Tarvitsemme lisää nuoria päättäjiksi kaikilla tasoilla EU:sta kunnanvaltuustoihin. On nuorten aika astua johtoon, sillä kyse on meidän tulevaisuudestamme ja mahdollisuudestamme saavuttaa vakaampi ja kestävämpi maailma.

Minä haaveilen tulevaisuudesta, jossa ilmastonmuutos ja luontokato on minimoitu ja yhteiskuntamme jälleenrakennettu kestävästi, reilusti ja oikeudenmukaisesti. Elämästä, joka on turvattua, yhteisöllistä sekä merkityksellistä. Ihmisarvosta, jota ei mittaa tehokkuus tai tuottavuus, vaan jokainen on vapaa itse päättämään ajastaan ja elämästään planetaaristen rajojen puitteissa.

Nuorten EU-kokouksessa haastoin jokaisen kuvittelemaan Euroopan vuonna 2050. Mikä on sinun tulevaisuusvisiosi? Tehdään se todeksi yhdessä!

Maija Kuivalainen
Kirjoittaja toimii Suomen nuorten ilmastodelegaattina vuosina 2021–2022, kaupunginvaltuutettuna Joensuussa sekä aluevaltuutettuna Pohjois-Karjalassa.