Helsinki-vaalit taas tulossa

Olen muutamissa vaaleissa käväissyt vaalikoneissa, joissa miettet ovat olleet suuntaa-antavia, mutta eivät lähimainkaan aina tuottaneet valintaan mieliehdokkaitani. Mistä se johtuu? Kaiketi yksiselitteisesti siitä, että koneet / ohjelmoitsijat eivät vieläkään pysty tekemään oikeita kysymyksiä.

Minulle se ei ole ongelma, koska tunnen nykyisistäkin oman vaalipiirini eli Pohjois-Karjalan ehdokkaista täällä vuodesta 1993 asuneena melkoisen siivun. Muuten suosittelen henkilökohtaista tutustumista.Ongelma on yleisemmin aluepolitiikka tai sen vähätteleminen, epädemokratia eduskuntavaaleissa.

 

Tentit ja vaalit

 

Olin lähellä sulkea televisioni YLE-vaalitentissä kun haastateltiin Jussi Halla-ahoa. En suinkaan Jussin mielipiteiden vuoksi, vaan siksi, että elinkeinojohtaja Matti Apunen antoi Jussille ohjeita ennnen esiintymistä:

Sun pitää paketoida sanottavasi kahteen lauseeseen. Näissä keskusteluissa kukaan ei saa enempää armoa”

Voihan Pyhä Yksinkertaisuus! Näinkö se on? Jos nykyiset tenttijät eivät edes osaa tehdä oikeita kiperiä kysymyksiä – kuten Leif Salmen vuosia sitten – niin nyt pitää vastaajiakin ohjeistaa pariin lauseeseen. Tätäkö politiikka on?

En muuten vieläkään ymmärrä, mitä kapitalismia paljaimmillaan edustava elinkeinomies ja kohtalaisen lahjakas elokuvakriitikko Apunen, jonka tunnen jo 1980-luvulta elokuvaporukoista, on tehnyt televisiossa arvioimassa ehdokkaiden esiintymisiä? Millä mandaatilla? Eikö tähän ole kukaan puuttunut? Ihmettelen.

 

Vaalipiirit ja vaalit

 

Suomessa on muistaakseni 12 vaalipiiriä ja olisiko lisäksi Ahvenanmaa? Niissä edustajia valitaan väkiluvun mukaan, mikä on täysin epädemokraattista. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä valitaan peräti reilu neljännes kansanedustajia eli 58. Sehän on aivan käsittämätön luku, jos ajatellaan maantiedettä ja karttaa. Jos lisätään siihen Pirkanmaa ja Oulu, valittavien kansanedustajien määrä nousee jo lähelle sataa. Eikö pelota? Kuka Suomessa päättää –  ja missä päätetään?

 

Johtopäätös: puolet kansanedustajista edustaa hyvin pientä osaa maantieteellistä Suomea. On selvää, että tämän kaupunkilaisporukan ajattelumaailmassa, puoluekannasta riippumatta, muu Suomi on periferiaa ja muuttoaluetta, missä Helsinki, Tampere ja Turku ratkaisee ja nettoaa seuraavat päättäjämme. Pelätäänkö siis kepu- tai persu-suomea kuten aina? Ainakin näissä vaaleissa persut kutittavat kepun kikkeleitä, samoilla areenoilla, periferiassa…

 

Vaalit periferiassa

 

Meillä Savo-Karjalassa on luvassa 15 paikkaa 200-paikkaisessa eduskunnasta. Näillä marginaaleilla, vaikka edustavatkin suht tasapuolisesti demareita, kepua, kokoomusta, vihreitä, vasureita ja kristillisiä ei ole oikeasti paljonkaan sananvaltaa tulevan Suomen eduskunnassa, saati hallituksessa.

 

Parahin lukijani! Vaalipiiriuudistus on ehdottomasti demokratisoitava ja hoidettava lakisääteisesti siten, että tasa-arvo toteutuu myös maantieteellisesti, ei vain väestöllisesti. Kysymys on ihan oikeasti siitä, halutaanko Suomi pitää asuttuna vai ei. Muuten on aivan turha puhua vasemmistonkin mitään aluepolitiikasta: alueiden valta ja merkitys on tätä nykyä jo sitä toisarvoista luokkaa politiikassa, että kenenkään todelliseen valtaan pyrkivän ei missään nimessä kannata asua kehä kolmosen ulkopuolella.

Susirajan Öisinajattelija