Entisessä Neuvostoliitossa ja uudemmalla Venäjällä opiskelleilla on oma yhdistyksensä: VeNeOy. Yhdistyksen varsinaiset aktivistit ovat tällä hetkellä jo eläkeiässä, lähinnä 1970-80-luvuilla Neuvostoliiton eri oppilaitoksissa opiskelleita pitkän linjan “elinkautisia”. Se tarkoittaa ammattiin opiskelemista 5-7 vuoden ajan – ja useimmiten myös loppututkintoa jossakin itänaapurimme opinahjossa. Nythän tämä tietopohjainen kanssakäyminen on pysähdyksissä, kuten kaikki kulttuurinen yhteydenpito Suomen ja Venäjän välillä.

Mutta: elämme tietenkin vain  historian sotaisaa ja militaristista välivaihetta, sillä uskon vahvasti ihmiskunnan, kansojen ja niiden onnettomien johtajien viisastuvan ennen kuinn olemme niin sanotusti viimeisellä rannalla…

Olemattoman kokeneet

Uusi kirjaprojekti Olemattoman kokeneet liittyy samalla Neuvostoliitossa opiskelleiden muistelmien keruuhankkeeseen. Se sai alkunsa VeNeOy-yhdistyksen jäsenten kokoontuessa Hartolaan (Koskenniemi Camping) kaksikin kertaa, pari kolme vuotta sitten. Muistelmia on sittemmin kerätty patistamalla Neuvostoliitossa opiskelleita kirjoittamaan ja myös tulemaan mukaan haastateltavina. Sitä varten laadittiin ns. haastattelusapluuna kymmenine kysymyksineen ja toivottiin erilaisen materiaalin ja muistelmien päätyvän loppukädessä Kansan Arkistoon. Muisteleminen ja hanke jatkuu siis yhä, ainakin vuoden 2025 loppuun saakka.

Välivaiheena Hartolan kokoontumisessa 14-15. syyskuuta 2024 julkaistiin virallisesti myös teos nimellä Olemattoman kokeneet. Muistelmia suomalaisopiskelijoiden Neuvostoliitto-vuosilta (Kirjokansi 2024, 272 s. / Toim. Pentti Stranius)

Kirja sisältää parikymmentä tarinaa opiskelu- ja arkielämästä Neuvostoliitossa: Moskovassa, Leningradissa, Kiovassa, Minskissä, Vitebskissä ja Donin Rostovissa. Haastateltavat ovat kaikki Suomen kansalaisia (11 naista, 9 miestä), hyvin tavallisia nuoria, jotka lähtivät pääosin 1970-80-luvuilla eri teitä monivuotiseen ammattioppiin naapuriin. He eivät ole ns. puoluekoululaisia eivätkä myöskään julkisuuden henkilöitä, mutta esiintyvät silti tietokirjassa omalla nimellään ja omalla (opiskeluajan) kuvallaan. Haastatteluotteet ovat useita sivuja pitkiä eikä erilaisia tarinoita juuri kommentoida. Tietokirja sisältää silti vähän selittäviä välihuomautuksia, haastateltavien lyhyen esittelyn , esipuheen, prologin ja pohdinnan muistamisen mekanismeista.

Hartolan tapaaminen 2024

Hartolalaan kokoontui syyskuun puolivälissä 25 muistelemisesta ja kirjahankkeesta kiinnostunutta, 11 heistä esiintyy tietoteoksessa. Vietimme Hartolan Koskenniemessä (www.koskenniemi.com) mahtavan illan ja aamupäivän. Muistellen, syöden ja juoden hyvin, saunoen, uiden, grillaten ja laulaen karaokea. Muistelmien keruuta Kansan Arkistoon päätettiin jatkaa kuten myös VeNeOy:n kokoontumisia. Muuten, monet uutuuskirjankin henkilöt tapasivat nyt ensimmäistä kertaa toisensa: muistelemista siis piisasi. Ilahduttavaa oli kuulla myös kirjan kustantajan, Viestintätoimisto Kirjokannen Jussi Virratvuoren tervehdys kokoukselle:

Kiitos, että sain osallistua kirjanne maailmaan saattamiseen. OLEMATTOMAN KOKENEET on upea dokumentti ihmisyydestä, rohkeudesta, unelmista, utopiasta, elämästä kaikkine iloineen ja pettymyksineen. Te ylititte sekä maantieteellisiä että asenteellisia rajoja monin tavoin. Toivoa sopii, että kirjaan tallennetut muistot, tarinat ja kokemukset rohkaisevat sekä kannustavat ihmisiä ylittämään maantieteellisiä ja ideologisia rajoja lähitulevaisuudessakin.

Ette ole kokeneet olematonta. Olette olleet rohkeita sekä ennakkoluulottomia ja kokeneet sellaista, mihin kovin harvat kykenivät ja kykenevät elämässään, ennen kuin muuttuvat osaksi olemattomuutta.Voikaa hyvin – mitä parhaiten. Ystävällisesti Jussi

jk. ai niin – lopuksi vielä kansanviisaus Karjalan kannakselta, Koiviston pitäjästä: ”Naapurissa pittää käyvä seitsemä kertaa päiväs, ja viis kertaa vihassa ollessakkii”.

—————————————————————————

Arki- ja opiskeluelämään liittyvää kirjallisuutta Venäjästä:

Raimo O. Niemi: Kirjeitä Moskovasta / Jotaarkka Pennanen: Pojan ja isän Moskova / Leena-Maija Savela: Hyvästi Moskova / Arja Saarinen: Kuusi ällää, seitsemän ässää / Anna-Lena Lauren: Hulluja nuo venäläiset / Ville Haapasalo: Et kuitenkaan usko / Päivi Nenonen: Maleskelulupa / Matti Launonen: Elettyä elämää / Jukka Erholtz: Masennusvalvojat / Ilpo Solala: Liikemiehen seikkailut Venäjällä ja Ukrainassa / Pentti Stranius: Leijonasillalla, vähän vaille viisi / Pentti Stranius (Toim.): Olemattoman kokeneet

Pentti Stranius: Susirajan virallinen Öisinajattelija

ks. myös: www.veneoy.fi