Neuvostopassi vs. Venäjän passi

”Rahtikirja
se paras on mainen…
Lukekaa!
Olen Neuvostoliiton kansalainen…”

Suunnilleen noin runoili Lokakuun vallankumouksesta välillä innostunut Vladimir Majakovski. Ylpeyden aiheena oli punainen neuvostopassi.

Ajat muuttuvat. Uutinen Moskovasta (13.2.2014) kertoo, että Venäjän kansalaisuuden voi tätä nykyä ostaa 200 000 eurolla. Duuma on päätynyt tähän tarjoukseen lähes yksimielisesti. Esim kommunistien ”kävelevä antropologinen katastrofi” eli Gennadi Zhuganov hehkuttaa, että muutama sata tuhatta maasta muuttanutta varakasta tai huippuammattilaista saataisiin tällä tavoin palaamaan emigraatiosta ja kasvattamaan kutistuvaa Venäjän väestöä.

Syntyvyys kun ei tahdo maassa nousta…tai ”ei-toivottu” väestönosa kasvaa aivan muualla kuin Moskovassa tai Pietarissa. Niin – ja ehkäpä jokunen ”ulkomaan pelle” eli suurliikemies hommaa Venäjän passin, jotta liikkuminen, muu byrokratia ja viranomaisvoitelu sujuisivat paremmin.

Luokkayhteiskunnan varjopuoli: rautakanki peräaukkoon

Kansalaisuuden ostaminen ja myyminen 200 000 eurolla kuulostaa Öisinajattelijan korvissa karmaisevalta. Kyllä on Äiti-Venäjän kansallinen ylpeys ja passi halvoissa kantimissa. Kyllä on Kremlin pojilla mahdoton ego ja tarve ostaa vaikutusvaltaa maailmalta. Kyllä on ns valikoiva ”työperäinen” maahanmuutto viety huippuunsa – ei kun Timo Soini ja Jussi Halla-aho oppia saamaan Moskovasta!

Luokkayhteiskunta on täyttä totta Venäjällä. Se näyttää toteutuvan kaikista pahimpien skenaarioiden mukaan. Siitä uusi passilaki tai asetus mikä lie on kouluesimerkki. Venäjän suurkaupungeissa työskentelee varovaisenkin arvion mukaan ainakin 10 miljoonaa siirtotyöläistä, jotka asuvat parakeissa, slummeissa tai ala-arvoisissa asuntoloissa. He ovat tulleet Keski-Aasian ja Kaukasuksen entisistä neuvostotasavalloista paremman elämän toivossa tienaamaan. Usein he ovat vapaata riistaa niin natsimielisille skineille kuin riistokapitalisteillekin. Kun he vielä oleskelevat usein maassa laittomasti, kaikki oikeudet puuttuvat. Kas kun ei Venäjän duuma ehdottanut tälle porukalle käypiä alennushintoja passin saamiseksi?

Sotshin olympialaisten rakennusurakat on toteutettu nimenomaan tällä samalla halpatyövoimalla, hintoja polkien ja työläisiä uhkaillen. Pari päivää sitten esitetty televisiodokumentti tiesi kertoa, että maksamatonta palkkaansa äänekkäästi vaativa tadzhikistanilainen työmies pahoinpideltiin miliisiasemalla. Häntä syytettiin yhtäkkiä varkauksista työmaalla. Kun mies ei tunnustanut häntä hakattiin ja kidutettiin niin, että lopuksi peräaukkoon työnnettiin rautakanki. Hän ei ole ainoa Sotshin olympialaisten ja putinilaisen uuden ”ulkomaalaispolitiikan” uhri.

Öisinajattelija