Suuri osa syyrialaista Aleppon kaupunkia on pommitettu raunioiksi. Lisäksi kaupungin kaduilla ja kortteleissa on sodittu jo vuosia. Tällä hetkellä saartorengas sulkee sisäänsä noin 300 000 siviiliä, jotka ovat päivittäin ilmapommitusten armoilla ja alkavat kuolla nälkään ja janoon. Myös lukuisat haavoittuneet, lapset ja naiset ovat vailla hoitoa, lääkäri- ja lääkepulan vuoksi.

Tällainen siviilien tuhoaminen on kaikilla mittapuilla sotarikos.

 

Ikkunanäkymä 2015

 

Erittäin monet filmit, niin fiktiot kuin dokumentit, sivusivat Tampereen lyhytelokuvajuhlien ohjelmistossa, viime maaliskuussa, sotaa ja pakolaisuutta.
Aivan iholle tunki useammallakin kunniamaininnalla huomioitu Floor van der Meulenin ja Thomas Vroegen dokumenttielokuva 9 Days – from My Window in Aleppo / 9 päivää ikkunastani Aleppossa (Alankomaat, Syyria 2015). Siinä Syyrian sisällissodan alkuvaiheet kuvataan Aleppon keskustan kerrostalon ikkunasta: kameraa käyttää kotiinsa vangiksi jäänyt talon asukas, joka ei uskalla mennä ulos taistelevien ryhmien väliin. Hän myös kieltäytyy ottamasta kantaa, koska sodan osapuolet käyttäytyvät aivan yhtä raa´asti ja tuhoavasti.

 

Aleppo ja Leningrad

 

Aleppo alkaa pelottavasti muistuttaa II maailmansodan aikaista Leningradin piiritystä. Leningrad kesti saartoa noin 900 päivää, mutta se maksoi eri arvioiden mukaan 700 000 – 900 000 siviilin hengen. Suuri osa uhreista kuoli nälkään ja kylmyyteen talvipakkasilla. Saksalaisarmeijan katsottiin jälkeenpäin yksiselitteisesti syyllistyneen sotarikokseen, missä suomalaisillakin oli osuutensa.

 

Venäjän valtio- ja sotilasjohdolla näyttää olevan lyhyt muisti, kun se lähettää hävittäjiä ja myös sotilaallisia neuvonantajia ja aseita Syyriaan – pommittamaan Aleppoa, jopa sen sairaaloita ja avustussaattueita, näännyttämään siviilit hengiltä. Toinen suurvalta, USA ei ole niin sanotusti ”pekkaa parempi”: sen syntilista maailmanpoliisina Naton kautta on loputon.

On hyvä, että YK ja monet puolueettomat valtiot yrittävät edes soittaa hälytyskelloja rauhan puolesta. Hienoa on sekin, että kirkonkellot soivat monissa suomalaiskaupungeissa Aleppon tragediasta muistuttaen.

Öisinajattelija