Tein alkuvuodesta 2012 kyselyn Lieksan kirjastonkäyttäjille, nuorille. Vastauksia tuli reippaasti jo kirjastonhoitaja Lea Tserni-Puittisen s-postikyselyyn. Sen pohjalta haastattelin lieksalaisnuoria. Ja sitten tein yhteenvetoa. Ohessa mielipiteitä:

10) Lukisitko mieluummin sähköisiä e-kirjoja?

”Lukisitko mieluummin sähköisiä kirjoja kuin perinteisiä paperikirjoja? Kerro meille kokemuksiasi?” -kysymykseen tuli 56 vastausta (kattavuus 65). Tähän avoimeen kysymykseen vastanneista hyvin monet perustelivat myös mielipiteensä.
Sekä avoimen kysymyksen vastausten suuri lukumäärä että ”En, kyllä kirja on aina kirja” -tyyliset vastaukset yllättivät allekirjoittaneen.
Aivan yksiselitteisiä EI-vastauksia oli nimittäin peräti 48. Vain yksi vastaaja ilmoitti lukevansa mieluummin sähköisiä kirjoja ja yksi taas äänikirjoja. Viisi vastajaa harkitsisi sähköisten kirjojen käyttöä tietyin varauksin.

”Molemmilla on varmasti puolensa”
”En ole lukenut yhtään sähköistä kirjaa, mutta haluaisin ehdottomasti kokeilla”
”Perinteisiä mieluummin, mukavampi tunnelma. Tosin matkoilla sähköiset käteviä”
”Paperikirjoja, sillä e-bookit eivät ole vielä tarpeeksi yleisiä, niiden yleistyessä valitsisin mieluummin juuri sen”

Kaikista 48:sta EI-vastauksesta 12 päättyi huutomerkkiin, mikä alleviivaa mielipiteen voimakkuutta. Myös perustelut olivat monessa vastauksessa yksiselitteisiä ja vahvoja.

”Ei todellakaan mitään sähköisiä kirjoja!!! Kirja on kirja ja sen TÄYTYY olla paperista!Minä alan kirjastolakkoon, jos sähköisiä kirjoja tulee!”
”En ole kokeillut sähköisiä koskaan, mutta vierastan ajatusta. Paperiset kirjat ovat rakkaita ja tuttuja ja kauhistun ajatusta tulevaisuudesta, jossa paperisia kirjoja on enää vähän tai ei ollenkaan”
”Perinteisiä paperikirjoja lukiessa on myös mahdollista käpertyä johonkin ihanaan sohvan nurkkaan ja uppoutua kirjaan…”
”Mieluummin paperikirjoja, silmät menee ristiin ja niihin rupeaa sattumaan, jos katsoo pitkään esim tietokoneen ruutua”

”Perinteiset paperikirjat,hankala lukea sähköisiä versioita. Ei pysy ajatukset kasassa”
Kielteisistä mielipiteistä huolimatta sähköinen e-kirja on jo todellisuutta esimerkiksi useimmissa Ruotsin kirjastoissa, joissa lainaus voi tapahtua internetin kautta. Suomessa vastaavaa lainausjärjestelmää ei toistaiseksi ole. Mutta Ruotsissakin e-kirja on vielä kallis vaihtoehto, koska kirjastot joutuvat maksamaan jokaisesta lainasta muutaman euron korvauksen ko. kirjan kustantajalle.
Suomessa sähkökirja näyttäisi yleistyvän hitaasti – ja toteutuvan aluksi lähinnä vanhan klassikkokirjallisuuden osalta. Sen esiinmarssia uutuuskirjojen lainauksessa hidastavat tekijänoikeus- mutta vielä enemmän taloudelliset kysymykset: kiista rahanjaosta kustantajan ja e-kirjaa lainaavan kirjaston kesken. Toisaalta, e-kirjan yleistyminen voi tuoda painetta muuhunkin maksullisuuteen kirjastopalveluissa. Ja kustantajan taholta on tuotu esiin se seikka, että e-kirjan ilmaisjakelu voisi lisätä piratismia, koska kaikenlaiset kopiointisuojaukset on aina osattu murtaa ennemmin tai myöhemmin.

POIKA A: ”Enpä varmaan lukis sähkökirjaa, onhan tuo netti ja sieltä saa luettua vaikka mitä tarpeellista. Kun en lue romaaneja”
POIKA B: ”Voisin ehkä joskus lainata e-kirjan, jos ilmanen, mutta mullakin tulee aika harvoin mitään luettua, paitsi nyt koulun kautta”
POIKA C: ”Jos sähkökirja tulis ja laitteet, tuskinpa vaan käyttäisin, en yhtään usseemmin kävis.”
POIKA D: ”Enpä tiiä, käyttäisinkö, vaikka olis…”
POIKA E: ”Kyllä oikea kirja on aina parempi, siinä on se oma fiiliksensä. Tietysti molemmissa omat hyvät puolensa… . Uutisia tulee luettua enemmän netistä. Ne vaan on niin helposti käsillä koneella ollessa! Muuten lehdet melkolailla jäävät, joskin muutamia tilataan kotiin ja niitä joskus tulee selailtua.”
POIKA F: ”Voisin lukea, jos e-kirjoja olisi saatavana ilmaiseksi käyttöön. Itse laitteeseen voisin panostaa itsekkin. Lehdet tulee luettua vielä pitkälti lehdestä, mutta jonkun verran myös netistä. En usko, että kirjastotoiminta sähköistyy kokonaan.”
TYTTÖ A: ”Minulle ainakin molemmat käy…, mielummin paperimuodossa, mutta myös sähköiset tekstit ovat ihan hyviä… . Minusta se (=paperikirja – P.S.) voi säilyä, koska monille esim. eläkeläisille paperilliset kirjat ovat parempia kun sähköiset, kun taas nuorille on ehkä päinvastoin, mielenkiintoisempi jos kirjat olisi sähköisessä muodossa, koska monet nuoret käyttävät aika paljon tietokonetta ja nettiä… en osaa tarkemmin sanoa tähän…”.
TYTTÖ B: Voisin lukeakkin. Se olisi ihan kivaa. Esim pimeässä ja automatkoilla semmoinen olisi kätevä, ei tarvitsis otsalamppua. Kyllä (paperikirjat – P.S.) säilyvät. Opiskellessa täytyy lukea kirjoja ja etsiä tietoa niistä. Kirjat ovat myös huvia monelle ja ei kukaan halua ostaa kalliita kirjoja aina jos haluaa ne lukea.”

Öisinajattelija