Lieksassa on tehty syysiltoina hämärää kauppaa, useampina vuosina.
”Hämärän kaupan ilta” on pikkukaupungissa jo käsite. Idea on levinnyt naapurikuntiinkin. Syyskuun loppupuolen perjantai-iltana kaupat, kirjastot ja monet muutkin palvelut ovat auki iltamyöhään. Järjestöt, kansalaisliikkeet ja puolueet esittelevät toimintaansa. Musiikkia ja muuta ohjelmaa on yllin kyllin.
Näin tapahtui tänäänkin, 28.9. – joka oli monen, minunkin UEF-määräaikaisen, palkkapäivä. Hyvin valittu perjantai-ilta, köyhienkin kukkarolle käypä. Väkeä oli Pielisentiellä liikkeellä tuhatmäärin. Melkein kuin Vaskiviikolla heinäkuussa. Kyllä harmitti, etten ehtinyt / enää mahtunut vihonviimeiseen bussiin, jolla tehtiin historiallinen kaupunkikierros pätevän oppaan, Jouko Martiskaisen johdolla. Uuslieksalaisena olisin ollut pelkkänä korvana…
Puolueista olivat esillä ainakin vasurit, demarit, keput, persut, kokkarit ja kristilliset. Vasurit ja demarit olivat vieri vieressä telttoineen / kojuineen – kepuilla ja persuilla oli selvä hajurako. Kokkarit pysyttelivät herraskaisesti taaempana. Tunnin parin aikana käppäilin kojujen tuntumassa ja sanottava on, että perussuomalaisten tiskillä kävi tunku. Taisivat tarjota jopa hernekeittoa. En mennyt ansaan, vaikka sitä on mainostettu maakunnan maukkaimmaksi.
Ilmaista hernekeittoa sai myös Metsänhoitoyhdistyksen katoksella. Siellä kävi ehkä juuri siksi myös melkoinen kuhina. Nautin annoksen ja keskustelin kantojen hinnoista, anteeksi kantohinnoista…tai jostakin sen sellaisesta mitään keskustelukumppanini veromietteistä yms ymmärtämättä. On virkistävää kuunnella jotakin sellaista, mistä ei ole ollenkaan jyvällä. Metsäomaisuuteni on sangen vähäistä, muutama koivu ja joku kymmenen aaria pajukkoa Kannuksessa, Onni Taavetti Straniuksen perikunnan omistamalla jakamattomalla tontilla. Kerronko verotusarvon? No en kehtaa. Hyvät saunavastat sieltä saa. Pitäisikö ryhtyä pienyrittäjäksi?
”Hämärän kaupan illan” jälkeen Lieksa alkaa nukkua, vaipua talviuneen. Se sopii jotenkin minulle, erakoituvalle ikäihmiselle, mutta ei varmasti paikalliselle nuorisolle. Lieksan Lehden päätoimittaja Marja Mölsä toivoo hänkin aktiviteetteja talvikuukausiksi. Hän muistelee (LL, 27.9.2012) että Lieksassa on järjestetty joskus 1960-70-luvuilla ”Pielisen Karjalan kulttuuriviikkoa”. Siis talvisaikaan. Sen soisi elpyvän, onhan pikkukaupungissa monimuotoista kulttuuritoimintaa jo muutenkin. Ja iso joukko UUSlieksalaisia on ulkomaalaisia, jotka myös osaavat yhtä sun toista…
Öisinajjattelija