”Kesäl yhdeksäntoistasataaseitsemännolla, Tuli Vimparin Matille melko paha olla, Hän kuuli kesälomalla radiostaan, että pois oli potkittu toimestaan
Oli Turussa se lisätty lehden johtokunta, Tulenheimo, Antila, Kaira, Von Frenckell, Räsänen, Salokangas, Pyysalo, Nygård, Niille käskyn antoi professorikunta
Oli siinä lauma pässinpäitä, joka ei tiennyt niitä näitä, ylioppilaiden lehden puhdisti, ja samalla sen vainajaksi kuristi..”

Noin riimittelivät Jarkko Laine & M.A.Numminen ja Rauli Badding 40 vuotta sitten.
Vimparin Matti tuli mieleen kaimastaan Wibergin Matista. Tämä Matti lopettaisi presidentin viran kokonaan, koska ”…presidentti toimii vailla poliittista vastuuta eikä ole ylipäänsä vastuussa kenellekään…”
Uskon , että jos eläisimme 1970-luvun Kekkoslovakiassa professori Matti Wiberg saisi myllynkirjeen ja tuskin sen jälkeen töitä mistään.

Maailma on ehkä hieman muuttunut vuodesta 1970: Wiberg jatkaa professorina

Niin, 1970 asiat olivat toisin. Tampereella opiskellut Vimpari palkattiin Turun Ylioppilaslehteen ”puolueettomana ammattimiehenä”. Wikipedia tietää kertoa:

”Vasemmistolainen liikehdintä oli 1960-luvun jälkipuoliskolla ollut kiivaampaa Tampereella ja Helsingissä, mutta Vimparin tulo muutti Tylkkärin linjan. Hän liittyi SDP:hen kesken kautensa. ”Palkkaamiseni huipentui muun muassa lehden polttamiseen Turun kauppatorilla. Kestin kuitenkin hyvin sensurointi- ja muut kampitusyritykset, Vimpari kehuu.
Vimparia kritisoi ylioppilaskunnassa ja yliopistolla etenkin oikeisto.
Lehden mukaan kapitalistit yrittivät tukahduttaa opiskelijoiden todellisen mielipiteen. ”Pienikin edistyksellinen tuulahdus aiheuttaa heti äärikonservatiivien mahtavan ylilyönnin”, Vimpari kärjistää.
Kapitalismi oli Vimparin mukaan ”maho, surkastumaan tuomittu ilmiö” ja Turun Sanomien entinen toimituspäällikkö Gunnar Nurminen ”pimein osoitus nurkkapatriotismista, täydellisestä todellisuudesta vetäytymisestä.”

Potkuthan siitä seurasi. Lehden johtokunta perusteli erotuspäätöstä näin: ”lehden äärimmäisen yksipuolisuuteen liittyvä kaikenlaisen perusinformaation puute sekä arvostelukyvyttömyyttä osoittava törkeä kielenkäyttö ei tyydytä julkaisijajärjestön enemmistöä. –. Koska Vimpari ei kuitenkaan lakannut halveksimasta julkaisijoitten mielipidettä, oli näitten tehtävä ja äärimmäinen johtopäätös: vapautettava hänet tehtävistään.”
Turun yliopiston taiteellinen siipi sai tapahtuneesta pontta, ja Jarkko Laine sanoitti M.A. Nummisen musiikkiin kappaleen Pilkkalaulu Vimparin erottajille, ja sen levytti suomipopin raastava tähti Rauli Badding Somerjoki.

Öisinajattelija