Kolja Vasinin (1945-2018) muistolle
>
>
> Venäjän maineikkain Beatles-tuntija ja John Lennon-temppelin ylläpitäjä Nikolai ”Kolja” Vasin on kuollut. Hän kuului tuttavapiiriini jo 1970-luvun opiskelijavuosina: musiikki yhdisti. Sitäpaitsi, kukaan rokkia harrastava ei voinut Pietarissa tyuohon aikaan olla kuulematta venäläisen rockin uranuurtajann vaiheista …ja vaikeuksista byrokratian kanssa. En edes minä, ulkomaalainen.

 

Kolja Vasinin läheinen ystävä,  muusikko Nikolai Barabanov kertoo muistosanoissaan, että Kolja teki todennäköisesti itsemurhan hyppäämällä 29. elokuuta Pietarin Galereja-kauppakeskuksen 3. kerroksesta. Kuolemaan johtaneista tapahtumista on meneillään rikostutkinta.
>
>
> Itsemurhateoriaa puoltaa se, että Vasin jätti jäkeensä paljonpuhuvan viestin temppelimuseoonsa:
> ”Mahdotonta elää maassa, jossa kukaan ei halua tukea enää temppelihankettani”.
>
>
> Vasin oli hyvin petyynyt siihen ettei saanut tukea ajatuksilleen kunnollisen Rauhan ja rakkauden pyhätön pystyttämiseen Nevan rannalle. Hän ironisoi ja kristisoi muun muassa Gazpromin mahtailevaa pilvenpiirtäjää Pietarin historiallisissa maisemissa. Mutta: minkäpä pieni ihminen tälle kehitykselle voi…

 

John Lennon-temppelinä tunnettu “Rauhan ja rakkauden pyhättö” oli Kolja Vasinin elämäntyö ja siellä, Pushkinskaja 10-osoitteessa ovat vierailleet monet pohjoiskarjalaisetkin. Voin sanoa, että Koljan kanssa oli helppo löytää yhteinen kieli, jos olit harrastanut edes alustavasti rokkia ja ymmätrtänyt John Lennonin ja Beatles-yhtyeen vaikutuksen maailamn musiikkiin. Pitää sanoa, että Kolja Vasinin mielestä John Lennon oli sellainen guru ja musiikin uudistaja ettei hänelle vertaa löydy aivan heti. Mielibiisit olivat tietenkin:

IMAGINE

ALL YOU NEED IS LOVE

Niissä koko elämänkatsomus, jota Kolja ei pahemmin selittänyt…
>
> Kolja Vasin keräsi elämänsä aikana kaiken mahdollisen Beatles-aineiston ja Lennon-henkilöhistoriaan liittyvän venäjänkielisen materiaalin. Hän oli entusiasti, joka uskalsi uhmata byrokratiaa ja sensuuria jo 1960-luvulla järjestämällä laittomia konsertteja ja tapahtumia asunnossaan. Siitä tuli vähitellen myös eräänlainen Beatles-museo. Kolja sai useimmat Beatles-levyt ja myöhemmän tuotannon John Lennonin omistuskirjoituksella. Kun Pietarin rock-klubi perustettiin, ei ollut epäilystäkään kenelle kirjoitettiin jäsenkortti Nro 1.
>
> Vasin kirjoitti paljon aiheesta ja hänet tunnettiin ympäri maailmaa Hän ehti vierailla monissa Beatles- ja Lennon-tapahtumissa, esimerkiksi Liverpoolissa. Kun Paul McCartney konsertoi Pietarissa, ainut henkilö jonka hän halusi tavata henkilökohtaisesti oli Kolja Vasin.
>
>
> Vasinille John Lennon oli jumalasta seuraava; hän uskoi sielunvaellukseen ja Lennonin kuolemattomuuteen: “John elää nykyisin pohjoisitalialaisessa luostarissa munkkina”.
>
>
> Beatles-gurun haave oli pystyttää Pietariin, Nevan rannalle aito All You Need is Love-rakkauden temppeli: “Siellä ihmiset kokoontuisivat ilman vihaa ja ennakkoluuloja, Lennonin musiikkia kuunnellen: Imagine!” Tuo haave tuskin nyt toteutuu ja Kolja Vasinin ystävät ovat huolissaan siitä miten Pushkinskaja 10:n tilan ja museoaineiston käy. Kolja eli yksin, osin temppelissään eikä hänellä ole lapsia, saati samankaltaisia seuraajia, Beatles-entusiasteja.
>
>
> Eräässä viimeisistä haastatteluistaan hän kertoo: “Temppeli-idealle ei tahdo löytyä kunnon sponsoreita. Läheisenikin ovat alkaneet vaivaantua kun puhun asiasta – jopa suuresti arvostamani Borja Grebenshikov vaikenee. Tuntuu idioottimaiselta kun kaikki kannattavat hanketta, mutta ei se temppeli tyhjästä nouse!”
>
>
> Runoilija Anatoli Gunitski kirjoittaa muistorunossaan Kolja Vasinista näin:
>
> “Hän keräsi aikaa / Sulloi sen tikkuaskeihin / Myyttiset jumalansa / Sai nauramaan”
>
>
> Pentti Stranius
>
>