Legendaarinen radioääni, Ylen kulttuuritoimittaja ja ikuinen vastarannan kiiski, urkumusiikin ja virsien erityisasiantuntija ja reservin luutnantti HANNU TAANILA esiintyi Joensuun Rauhanryhmän tilaisuudessa – Kulttuurikahvila Laiturilla, maanantaina 6.3. klo 18.00 – 20.00. Tupa oli täynnä eri-ikäistä yleisöä, arviolta 60-70 henkeä ja keskustelu kävi vilkkaana myös Taanilan puheenvuoron jälkeen.
Ohessa otteita Taanilan kirjoittamasta, lievästi ironisesta puffitekstistä. Puhe käsitteli pääosin turvallisuuspoliittisia kysymyksiä, Natoa ja niin sanottua ”Venäjän uhkaa”.

 

Hannu Taanila kysyi: ”Miten Suomen käy, jos Venäjä EI hyökkääkään?”

 

”Suomessa vallitsee tällä hetkellä kaksi näkökantaa. Ensiksikin ollaan varmoja siitä, että Venäjä joskus hyökkää Suomeen. Ulkopoliittinen instituutti, Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmat sekä koko valtalehdistö puhuvat Venäjän hyökkäyksen uhasta.
Jälkimmäinen fakta on se, että Suomi on tehnyt ja kenraalit allekirjoittaneet Naton kanssa sopimuksen – ”yhteisymmärräyspöytäkirjan” – joka antaa Natolle Suomen valtioalueella vielä suuremmat oikeudet kuin Natsi-Saksalle annettiin 1941.
Turvallisuuspolitiikka tarkoittaa, että varaudutaan kaikkiin mahdollisiin uhkiin tai uhkakuviin. Mutta muuhun Suomi ei ole varautunut. Suomi on vain yhden ainoan uhkan lumoama. Huolettomana ja kevytmielisesti se rakentaa Suomen turvallisuuden pelkästään Venäjän hyökkäyksen varaan.
Tämä on edesvastuutonta politiikkaa. Se jättää huomiotta uhkista ja vaaroista kauheimman: sen, että Venäjä ei ehkä hyökkääkään. Suomella ei ole mitään selviytymisstrategiaa tämän mahdollisuuden varalta.”

 

Keskustelu lainehti kaukana historiassa ja ryssävihan juurillakin, mutta pääsääntöisesti pohdittiin sitä niin sanottua turvallisuuspolitiikkaa, jota Suomi on rakentamassa USA:n ja Naton varaan, itänaapurista täysin piittaamatta. Venäjä ja Putin ovat Taanilan mielestä se median ”Suuri Saatana” ja ilmestyskirjan peto, jonka hyökkäysuhkan varaan koko Suomen puolustuspolitiikka ja strategia Juha Sipilän hallituksen näkökulmasta pohjaavat. Ja kaikki läheneminen Natoon tapahtuu nyt kansalaisten selän takana, kenraalien toimesta. Armeijan johto on jopa antanut ymmärtää, että ”Suomen alueella vielä soditaan”. Taanila kysyikin ilkikurisesti: ”Mitä sitten, jois se ryssä on niin ovela ettei hyökkääkään? Jäämmekö silloin tyhjän päälle?”
Paljon puhuttiin Natosta ja USA:sta (jolla on yli 800 sotilastukikohtaa ympäri maailmaa ja jonka sotilasmenot ovat kymmenkertaiset Venäjään verrattuna!) ja maamme kielellisestä & kulttuurisesta ”amerikkalaistumisesta” sekä kritisoitiin täydellistä piittaamattomuutta Venäjästä. Hannu Taanilan mielestä Paasikiven ja Kekkosen jälkeen Venäjä-suhteemme on nyt todella heikoilla, ulkopolitiikka on vain EU:n ulkopolitiikkaa ja Venäjä-suhde miltei ainoastaan presidentti Sauli Niinistön varovaisten kannanottojen varassa.

 

Amerikan presidenttiä, Donald Trumpia Taanila luonnehti ”perusamerikkalaiseksi juntiksi”, joka sentään haluaa keskustella jopa pääpaholaisen eli Vladimir Putinin kanssa. ”Mitä vaarallista siinä olisi? Päinvastoin – muistelen, että presidentti Urho Kaleva Kekkonen lupasi keskustella vaikka itse Saatanan kanssa, jos kyseessä olisi maailmanrauhan kysymykset!” – päätti Taanila lennokkaan puheenvuoronsa.

ps. Laajempi Hannu Taanilan haastattelu – Aimo Salonen / Karjalan Heili 4.3.2017.
(Sen sijaan alueellinen päälehti Karjalainen ei reagoinut Hannu Taanilan Joensuun vierailuun mitenkään. Seuraavan kerran Taanila ”saarnaa” Joensuun luterilaisessa kirkossa urkumusiikista ja virsistä 3.11.2017)

Öisinajattelija