Kaikkialla maapallolla luontoa turmellaan villillä vauhdilla. Kaupunkirakentaminen ja monikaistaiset valtatiet vievät tilaa luonnolta ja luonnontilaiset viheralueet supistuvat. Se on kammottava kehityskulku, yhtä paha kuin metsien ja erityisesti sademetsien avohakkuu ja halpapuun kasvatus sellu- ja paperiteollisuuden tarpeiksi.

 

Pallomme keuhkot yskivät ja monimuotoisen luonnon sekä tärkeiden eläinlajien ja samalla ravintoketjun tuho on vain ajan kysymys. Arvatkaapa huviksenne kuinka paljon elintärkeää luontoa katoaa maailmassa asfaltin alle päivittäin, viikottain?

 

Tilanne Joensuussa

 

Sama kehitys näkyy pienessä mittakaavassa myös suomalaisissa pikkukaupungeissa. Joensuuhunkin piti puoliväkisin saada niin sanottu toriparkki, jotta autoistumiselle ei olisi estettä keskustassakaan. Joensuu-liike, vasurit, vihreät ja kommarit tekivät kaikkensa, mutta silti kaupungin keskustaa on myllätty pari vuotta ja samalla hankaloitettu pienyritysten toimintaa sekä jalankulkua ja pyöräilyä.

 

Ihanko oikeasti tarvitsemme joka pikkukaupunkiin lisää parkkipaikkoja? Autoilija, etkö ole huomannut että esimerkiksi Joensuun nykyisissä parkkitaloissa tilaa piisaa? Aivan kuten toistakymmentä vuotta sitten kun laskeskelimme Joensuu-liikkeen aktivistien voimin parkkitalojen käyttöastetta. Aina mahtui, 200-metrin päähän torista. Noh, toriparkki piti saada, ainakin huonojalkaisille, koska a) suurliikemiesten kauppojen etuoville tuli päästä ja b) Kuopioonkin oli jo toriparkki rakennettu, perskules! Peruskarjalainen kateus iski!

 

Näin toimi demokratia Joensuussa. Eivät siinä tuhansien allekirjoitusten kansalaisadressit paljon painaneet kun Iso Raha ja sen kyljessä kaavoitusviranomaiset puhuivat. Muistelen, että Penttilän rantaankin luvattiin luontoa ja avaruutta kun uutta rakennuskaavaa käsiteltiin asukastoimikunnissa. Rakentamisen piti alkaman sieltä tehdasalueelta. Katsokaapa nyt noita kerrostalojen silhuetteja ja asfaltoituja rantoja & parkkipaikkoja. Autoille kyllä, jalankulkijoille ei. Yksityisalue, pääsy kielletty! …vähintäänkin läpikulku…

Jos Joensuun keskustaan parkkitilaa tarvitaan, niin nimenomaan polkupyörille. Ylpeilemmehän olevamme pyölräilykaupunki, muistaakseni (?)

 

Entäpä Ilosaari, tuo entinen viherkeidas? Voi herranen aika, sinnekin pitää saada lisää parkkipaikkoja, vaikka tuskin rokkarit Kerubin konsertteihin autoilevat. Sinne tulevat kaupunkimaastureillaan isokenkäiset lounastajat ja muut kihot. Niinpä entistä luonnonkaunista Ilosaartakin peittää jo mittava asfalttikerros.

Näin me luontoa raiskaamme, ja kutistamme, aluksi lajikumppaneitamme – ja viime kädessä poistamme pallolta itsemme!

Tervetuloa täystuho!

 

Ps. Kirjoitus on julkaistu lyhemmässä muodossa Lukijan Ääni -palstalla, Karjalan Heili-lehdessä 27.6. 2018. Lopuksi vielä vähän asiatietoa ihmisen aiheuttamista luonnontuhoista:

Tilastot, jotka vetävät hiljaiseksi: Ihminen on tuhonnut jo puolet maailman metsistä
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tilastot-jotka-vetavat-hiljaiseksi-ihminen-on-tuhonnut-jo-puolet-maailman-metsista/5296420#gs.pledmMY

Wikipedia taas kertoo:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Trooppinen_sademetsä

”hminen on toiminnallaan tuhonnut arviolta yli puolet maapallon alkuperäisistä sademetsistä. Pääsyynä tähän ovat olleet metsien hakkuu puuteollisuuden käyttöön sekä metsien kaskeaminen viljelys- ja karjankasvatuskäyttöön. Pahimmin ovat kärsineet Kaakkois-Aasian tiheään asutut alueet, ja monilta alueilta metsät ovat kadonneet jo kokonaan. Pelkästään Amazonin sademetsää tuhotaan noin 20 000 neliökilometriä vuosittain.”

Surullisin keskikesäterveisin, Öisinajattelija