Kävin saunassa. Meillä on Joensuun Karjalankadun kerrostalossa ilmainen saunavuoro kaikille keskiviikkoisin, naiset 17-19 ja miehet 19-21. Sauna on hulppea, hyvin varustettu – ja sitä voi varata muinakin aikoina pientä (=2 euroa kerta) korvausta vastaan. Harvoin Öisinajattelijalla on tarvetta, koska käytän Joensuun Vesikko-uimahallin & kuntosalin saunaa pari kertaa viikossa.

Tänään, keskiviikkona 22.11. sattui sopiva aika, jopa mielentila ja kevyt krapula. Niinpä menin alakerran saunaan.

 

Avasin pukuhuoneen oven ja panin merkille, että joku on näköjään
unohtanut kylpytakkinsa naulaan. Ehdin jo ihmetellä, että alastomanako se saunoja hyppäsi täältä kerrostalon hissiin tai juoksi naapuriportaaseen…

Oli hiljaista. Aukaisin löylyhuoneen oven ja…
Niin. Löylyissä , ylälauteella nuokkui alaston nainen, joka ei muotojaan peitellyt minut havaitessaan.

”Tervetuloa löylyihin, olenkos myöhässä?”
”Et ole, voin odotella”
”Tule vaan, yksnäistähän täällä”

Mietin niitä näitä mutta menin silti löylyihin. Istuin toiseen päähän penkkiä.
Nuori nainen/ tyttö kertoi siinä alastomana koko elämänhistoriansa: Kuuntelin kuuliaisesti. – ja siitä tyttö tuntui olevan mielissään:
”Minut on raiskattu kolme kertaa…”

 

Mitä siihen voi sanoa?, ”Metoo” oli hänestä kevyttä kamaa, koska tarinan kulusta kuului monta sivujuonta siitä, miten hänen ystävänsä ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikytön uhreiksi. Alaston saunavierailu pisti miettimään. Tällaisia miehiä minä en tunne, ainakaan tietääkseni, mutta kai niitä on?

Kun poistuin saunasta, aloin miettiä niitä lukuisia yhteisiä perhesaunavuoroja, jotka kuuluivat köyhän lapsuuteni maisemiin,
Kannuksessa, Huhtalassa ja Jääskän Yrjön kommuunissa. Alastomuus ja perhesaunat olivat osa normaalia viikonlopun elämää. Opin lauteilla paljon naisten anatomiasta, joku kertoi jopa kuukautisista, mikä oli nuorelle pojalle aivan uusi ilmiö.

Miksi alastomuus on nyt tabu? Ja tekeekö joku ”metoo”-hanke meistä miehistä hetimiten rikollisia, jos ja kun katsomme naisvartaloa SILLÄ SILMÄLLÄ?

ps. Öisinajattelija haluaisi saunakulttuurin takaisin, yhteiset saunat kunniaan!

Öisinajattelija