Katselin syyskuun alussa muutaman Bond-leffan – mietiskelin, josko ne olisivat parantuneet ajan kanssa ja kestäneet vuosia edes nostalgiana.

Petyin aika lailla. Pienen poikkeuksen teki Skyfall, jossa Bond käy loppupuolella filosofisia keskusteluja vanhan “viisaan” naisen kanssa. En kyllä muista hänen rooliaan, näyttelijää edes.

 

Mutta: yhtäkkiä tämä naisrooli laukoo yleismaailmallisen totuuden, jonka olen kuullut muistakin lähteistä, ehkä lukenut kevyttutkimuksistakin:
“Orvot ovat parhaita agentteja”

 

Skyfall, Anton Makarenko ja orvot

 

Perskules! Skyfall-teoretisointia katsoessa ja kuunnellessa tuli mieleen Anton Makarenko ja stalinismi ja ne 1970-luvun lehtijutut, jotka olen lukenut tämän Suomessakin (joskus) arvostetun kasvattajan menetelmistä:
“Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta”. Tämä oli Makarenkon “yhteisöllisyyden” kaunis periaate, suoraan Kolmesta muskettisoturista…, vaan se harvoin toteutui, enemmän vääristyi.

 

Niille, jotka eivät ole Makarenkon nimeä koskaan mistään tavanneet, voin kertoa, että hän oli erittäin arvostettu kasvatustieteilija Neuvostoliitto-nimisessä maassa. Paljon siteerattu ja kunnioitettu siksikin, että kokeili teorioitaan käytännössä. Ei vain koirilla, vaan orpolapsilla.

 

Neuvosto-Venäjällä orpolapsia riitti: ensin kodittomiksi jäi miljoonia 1917-1922 (vallankumous ja kansalaissota), sitten 1930-luvun ensi vuodet (nälänhätä esim Ukrainassa) ja lopulta II maailmansota. Miljoonia ja taas miljoonia.

 

Orvot ja stalinismi

 

Anton Makarenon kasvatusmenetelmien ydin oli ihan ok. Kootaan nälkää näkevät kodittomat, usein rosvoilevat orpolapsilaumat eräänlaisiin internaatteihin, missä heistä tehdään marxismi-leninismin hengessä ja yhteisöllisen solidaarisuuden vallitessa kelpoisia neuvostokansalaisia. Tehtävänä maailman muuttaminen, kommunismin 10-kohdan kasvatusohjelman toteuttaminen.

 

Ongelmana oli se, että kasvattajat olivat usein kansalaissodan ja sotakommunismin kokeneita, väkivallan ja ruumiillisen kurituksen läpikäyneitä ja jo valmiiksi runtelemia puna-armeijalaisia ja ideologisesti sotakommunismia ihailevia bolshevikkeja. He siirsivät kokemuksensa viattomiin hyljättyihin, vanhempiensa sodissa ja väkivallassa menettäneisiin lapsiin.

Lapsista kasvoi sitten usein kelpo stalinisteja, joille jumalan ja ikonin korvasi Stalinin muotokuva ja uskonnon marxismi-leninismi. Heitä oli helppo käyttää esimerkiksi tulevien GULAG-leirien vartijoina, kuulustelijoina ja jopa kiduttajina. Tästä on alustavaa tutkimusta. Orpoja oli satoja tuhansia, ellei miljoonia, ja heidän “makarenkolainen” kasvatusmenetelmänsä teki , vastoin oppi-isän tarkoituksia, monista julmia ja uskollisia stalinisteja, KGB-agentteja, ilmiantajia jne jne.

 

Stalinismi-fasismi

 

Ei väärinymmärretty “makarenkolaisuus” ollut ollenkaan vieras oppi sittemmin muuallakaan, vaikka Natsi-Saksassa. Siellä myös orpoja, työttömiä ja köyhälistöstä lähtöisin olevaa nuorisoa kasvatettiin hyvin fyysisesti ja täsmälleen samassa “ultrapatrioottisessa” hengessä, siis Hitler-Jugendin siipien suojissa. Heistäkin tuli uskollisia Gestapo-nuoria, keskitysleirien vartijoita ja kiduttajia.

 

Ei pidä ollenkaan ihmetellä sitä, että orvot, suojattomat, lapset ja nuoret ovat yhä vaikutuksille altiina, silloin kun mikä tahansa valtio tai äärinationalistinen tai fasistinen, rasistinen suuntaus alkaa kasvattaa itselleen uskollisia tukijoukkoja … syrjäänsysättyjen, hyljeksittyjen, kaltoinkohdellujen ja orpojen lasten tai nuorten joukosta…

 

ps. ja tämä ei tietenkään tarkoita sitä että jokaisesta orvosta kasvaisi helposti rikollinen terroristi, HUOM HUOM HUOM. Päinvastaisia esimerkkejä siitä miten rankka menneisyys on ollut myös terve kasvualusta ja tie yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Näitäkin elämäntarinoita on – ja aika usein isätön tai äiditön lapsi/nuori on tehnyt hylätyksi kokemisen tunteista tai orvosta lapsuudestaan vahvuuden omalla urallaan.

Öisinajattelija