Politiikassa pitää osata myös tunnustaa virheet, jotta ne voidaan korjata. Helpointa virheen korjaamisen luulisi olevan silloin, kun se on kaikkien yhteinen.

Eduskunta päätti yksimielisesti tukea yrityksiä Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta. Kokoomus jopa esitti tuen moninkertaistamisen omana ansionaan ja perussuomalaiset esitti päätettyjen tukien päälle vielä 300 miljoonaa lisää.

Perussuomalaiset perustelivat entistä suurempaa tuen kohdentamista kehittämiseen ja innovointiin näin: ”Kehittämishankkeet tulevat puolestaan olemaan keskeisin työkalu, jolla yrityksiä on mahdollista yrittää ohjata muuttuneeseen tilanteeseen. Epidemian myötä esimerkiksi kuluttajien käyttäytyminen saattaa muuttua. Tällöin myös yritysten toimintatapojen ja liiketoimintamallien on muututtava pysyvästi.”

Julkisuudessa on kerrottu toinen toistaan hullummista tukipäätöksistä. Uskon että suurin osa kehittämishankkeista on järkeviä. Silti, kuten vastaava ministeri on todennut, nämä tukimuodot eivät toimi koronakriisiin joutuneiden yritysten auttamisessa. Kehittäminen on hyvä asia, mutta nyt tarvittaisiin tukea akuuttiin kassavajeeseen.

On hyvä että Business Finlandin ja ELY-keskusten tukisääntöjä muutetaan, mutta se ei riitä. Jo päätetystä rahasta pitäisi siirtää iso osa tasapuoliseen tukijärjestelmään sekä eduskunnan edellyttämään ravintoloiden erillistukeen.

Yhtenä vaihtoehtona esitetty alv-palautus on hyvä, jos palautusta ei anneta kaikille huolettomasti. Hakemuksesta saisi jo maksamansa alvit korotta lainaksi ja jälkikäteen arvioitaisiin ilman turhaa kiirettä osan muuttamista tueksi riippuen siitä, onko tappioita oikeasti syntynyt koronan ja erityisesti eduskunnan sulkemispäätösten seurauksena. Kiireessä tapahtuu väkisin mokia ja epäreiluja päätöksiä.