Meille työttömille on vakuuteltu, että tulorekisterin käyttöönoton jälkeen meidän on helpompi ottaa vastaan aktiivimallin vaatimukset täyttäviä satunnaisia töitä. Mielenkiintoista olisi tietää miten rekisteri helpottaa meidän asemaamme.
Rekisteristä huolimatta soviteltua päivärahaa pääsee hakemaan vasta, kun palkka on maksettu. Joka usein tarkoittaa kuukauden viivettä päivärahan saamisessa. Miten rekisteri helpottaa, jos palkanmaksu viivästyy tai työnantaja ei hoida ilmoitusvelvollisuuttaan? Viime keväänä omalla kohdalla palkanmaksut sekä virheellisesti maksettujen palkkojen oikaisut viivästyivät niin, että pääsin hakemaan helmi- ja maaliskuun sovitellut päivärahat vasta toukokuun lopulla. Mitenkähän tulorekisteri olisi tähän auttanut? Saapi sitten ensi vuonna nähdä, mikä merkitys päivärahojen hakemiseen rekisterillä on. Kun pienin haaste ilman tuloja on se palkkalaskelmien liitteenä lähettäminen….
Tulevaisuudessa, kun palkkatiedot katsotaan tulorekisteristä, siellä ei näy se, että palkkaa on maksamatta tai niitä on maksettu virheellisesti. Kelahan tietää jo nyt paremmin asiakkaiden asiat kuin asiakas itse; miten käy, kun Kela alkaa tekemään päätöksiä joko vajavaisilla tai virheellisillä tiedoilla? Tuskin Kela perustaa päätöksiään asiakkaan ilmoitukseen siitä, etteivät tulorekisterin tiedot ole ajan tasalla.
Tulorekisteri.fi kertoo, kuinka tulonsaaja hyötyy tulorekisteristä:
”Tulonsaaja saa reaaliaikaisen tiedon hänelle maksetuista tuloista ja etuuksista (vuodesta 2020 lähtien). Lisäksi sidosryhmät saavat reaaliaikaisen tiedon, mikä nopeuttaa etuuksien käsittelyä. Tulonsaaja voi itse tulostaa tulorekisteriotteen esimerkiksi pankkia varten.”
Ihan heti ei tule mieleen, miksi minun pitäisi erikseen tulostaa tulorekisteriote pankkia varten. Ja miten se helpottaa elämääni. Käyttämäni pankki näkee tililtäni tapahtumat. Jos olen toisesta pankista hakemassa lainaa, tuskin tulee mieleen pimittää tuloja. Ja nehän edelleenkin näkyvät palkka- ja mahdollisissa muissa tulolaskelmissa.
Sivustolla kerrotaan, että tietoja rekisteristä saa eri tahot, joille laki määrittelee oikeudet. Ja kukin lakien sallimassa laajuudessa. Siitä vaan kansalaiset sitten kaivelemaan eri lakeja, jos kiinnostaa, kuka tietoja saa ja missä laajuudessa.
Tulorekisteri on mielestäni jatkoa sille, että eri viranomaiset pääsevät suoraan yksittäisten henkilöiden tietoihin ilman, että henkilö sitä edes tietää. Onhan ulosottoviranomaisellakin pääsy ihmisten tileihin ilman etukäteisilmoitusta tilinomistajalle. Näin minulle on kerrottu.
Pankit on velvoitettu kyselemään ihmisiltä tietoja, joilla ei ole mitään tekemistä pankkisuhteen kanssa. Jokunen vuosi sitten verkkopankkini alkoi kysellä minusta lakiin perustuen tietoja. Kävin kurkkaamassa, mitä tietoja kysellään. Olin lievästi sanottuna närkästynyt: mitään salattavaahan minulla ei ole, mutta mitä ihmettä pankki kaikilla näillä tiedoilla tekee? En vastannut kysymyksiin. Aikaa myöten laskujen maksuyritys tyssäsi siihen, että verkkopankki ilmoitti tilinkäytön olevan estetty, kunnes olen vastannut kysymyksiin. Eipä ollut vaihtoehtoja, vastata piti. Ja jos minulla olisi hämärähommia, niin eipä nämä kyselyt niitä estäisi. Suuren mittaluokan harmaa talous pitää poistaa, mutta keinot saisivat olla toiset.