Hallitus päätti Helsingin seudulle tulevasta metropolihallinnosta. Tavoitteena on pistää vauhtia Helsingin seudun asumista, kaavoitusta ja liikennettä koskevaan päätöksentekoon. Hyvä näin, jos alueen yhteistyö etee. Paljon on auki.

Vasemmistoliiton kuntapäättäjät ovat laajasti metropolihallinnon kannalla. Kokoomus on ajanut kuntaliitoksia. Hallitus teki oikean suuntaisen linjauksen.

Samalla pätettiin vaaleilla valittavasta metropolivaltuustosta, mikä tuntuu närästävän kokoomuslaisia kuntapäättäjiä.

Nyt ylikunnalliset linjaukset ovat olleet pitkälti kaupuginjohtajien hanskassa, ja kokoomuksella sattuu olemaan aika monta kaupuginjohtajaa.
*****
Demokraattisen metropolihallinto toteutuu vasta osittain, sillä metropolivaltusuto ratkoo demokratiaongelmaa ylätasolla. Asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä oman alueensa asioihin tämä ei ratkaise.

Metropolihallinnon rahoitus on auki. Tuleeko metropolihallinnolle oma verotusoikeus vai maksavatko kunnat oman osuutensa jyvitettunä tietyin kriteerein kuten nyt vaikkapa HUS:ssa, Helsingin seudun ympäristöpalveluissa (HSY) tai Helsingin seudun liikenteessä (HSL).

Metropolille siirtyy budjettivallasta vain vähän; edelleen palvelut ovat ykkösasia budjetissa. Toki asunto- ja liikenneinvestoinnit ovat mittavia, mutta euromääräisesti sote- ja koulutuspalvelut sekä muut palvelut ovat erittäin keskeisiä verotulojen kannalta.

Koko metropolihallinnon kannalta olennaista on myös se, miten sote-palvelut järjestetään.
*****
Aikataulu tuntuu tiukalta. Toisaalta asiaa on jumpattu jo vuosikausia.

Selvityshenkilöt asetetaan tänä vuonna, ja vuonna 2017 pitäisi olla jo uusi hallinto. Edellisvuonna valittaisiin ensimmäset metropolivaltuutetut.

Vasemmistoliitolle se on suuri haaste. Helsigissä on saatu hyväänn nousuun kannatus, mutta muissa kaupungeissa se on ohuempi. Vasemmiston yhteistyötä on vahvistettava jo nyt, ei vasta kun uusi metropolivaltuusto tulee!