Sotesoppa kiehuu kuumana metropolialueella. Hämmentäjänä on kokoomus; kuntaliitosten sijaan nyt ajetaan soteuudistusta. Kokoomuksen toiveet parista kunnasta kariutuivat kokoomuksen Jyrki Kataisen vetämässä hallituksessa. Hallitus kun päättikin metropolihallinnosta.

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ajaa nyt yhden soteluukun periaatetta. Käytännössä noin kolmannes nykyisestä budjettivallasta jäisi kunnille, jos hallituksen kaavaileman asumisen, liikenteen ja segregaation torjunnan päälle lisätään sotepalvelut.
*****

Tapahtuisi demokraattinen vallankaappaus: parin kolmen kunnan sijaan valta keskittyisi yhdelle luukulle. Päätöksenteko keskittyisi ja valta karkaisi yhä kauemmaksi palvelujen käyttäjistä. Virkamiesten – etenkin hallinnon yläpäässä olevien – valta lisääntyisi.

Hallitus jätti auki metropolihallinnon rahoituksen. Soten siirto metropolihallintoon siirtäisi väistämättä verotusvaltaa metropolihallinnolle.

*****
Vallan keskittyminen ei ole yksin iso ongelma. Supersoten perustaminen tarkoittaisi terveydenhuollon yliotteen vahvistumista. Ainoa järkevältä näyttävä tie on keskittää supersoten palveluja HUS:iin, joka vastaa nyt erikoissairaanhoidosta. Kuntia on nytkin ahdistanut HUS:n rahankäyttö. Miten sitten, kun vastuu olisi kokoonaan sotepalveluista HUS:lla?

Terveydenhuolto saisi niskaotteen, ja sosiaalipalvelut jäisivät lapsipuolen asemaan. Helsingissä terveydenhuolto on monien sosiaalialan työntekijöiden mielestä jo nyt jyräämässä sosiaalipalvelut.

Tämä on suuri ongelma. Terveyserojen kasvua ei kyetä hillitsemään vain terveyspalveluilla. Sosiaalipalveluja tarvitaan pilleripurkkien rinnalle ja/tai sijaan.
*****
Yksi soteluukku merkitsee myös palveluverkon rajua karsimista. Palveluverkko ei ole pyhä, sitä tulee ja pitääkin muuttaa, mutta keskittäminen metropolialueella johtaisi lähipalvelujen alasajoon.

Edelleenkin on järkeä hakea palvelujen keskittämistä niissä palveluista, joita tarvitaan harvoin. Erikissairaanhoidossaa varmasti edelleenkin voi löytyä keskitettävää. Tähän ei tarvita supersotea.

Täytyy ihmetellä apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn intoa keskittää. Kun Helsingin terveysasemien keskittäminen neljälle terveysasemalle ja muutamalle terveyskioskille ei ottanut tuulta purjeisiin, päätti hän nielaista koko metropolin soten.

Toivottavasti tämä jää koepalloksi nyt hahmotellussa muodossa