Avaran luonnon tv-ohjelmassa se selvisi! Ihmisellä ja simpanssilla on 97-prosenttisesti samat geenit, joten löytyisikö ratkaisu tästä?

Simpanssiurokset ovat ajoittain hyvinkin väkivaltaisia ( kuten ihmiset ) ja kiertelevät alueillaan hallitsevien urosten johtamissa laumoissa ( suurimpien yritysten johtajat ) ja partioivat, ettei kukaan ( kilpailevan yrityksen johtaja ) yritä tunkeutua alueelle. Ne osaavat liittoutua keskenään ( sotilasliitot ) ja hyökätä röyhkeiden tunkeutujien kimppuun. Jos ne saavat onnettoman yksilön kiinni ne sumeilematta repivät sen kappaleiksi ( konetuliaseet, pommit, yritysvaltaukset ja aggressiivinen verosuunnittelu ) ja jakavat saaliin ( yhtiöiden eli kilpailijoiden ostaminen ja tuhoaminen eli syöminen ).

Toisella puolella Kongo-jokea asustavat bonobo-laumat ( eräs simpanssilaji ) elävät rauhallisissa yhteisössä, eivätkä ole väkivaltaisia kuin äärimmäisen harvoin. Ryhmiä johtavat vanhat naaraat. Naaraisiin olen aina luottanut. Olisiko tässä naaraiden johtamassa mallissa ihmiskunnan kriisien ratkaisu?

Johan sen näkee koulussa ala-asteella. Ennen pojat pystyivät pätemään arvosanoilla tai urheilusuorituksilla. Nykyään ei voi päteä arvosanoilla, kun arviointi on yksilöllistä, eikä arvosanoja ole ennen kuin ala-asteen lopussa. Urheilusuorituksillakin kilpailevat yleensä vain ne, jotka aktiivisesti harrastavat. Pojat eivät voi oikein kilpailla millään ja huonossa tapauksessa joku voi keksiä sen, että vedetäänpä luokassa show, jos sillä saisi kaverien hyväksyntää. Siitä voi lähteä myös toisten lasten kiusaaminen ja härnääminen. Osaavat sen tytötkin, mutta kun he aikuistuvat ja saavat lapsia, asetelmat muuttuvat. Yhteistyö muuttuu tärkeämmäksi kuin kilpaileminen. Jotkut miehet sen sijaan jäävät hiekkalaatikkoasteelle, anteeksi vain … mutta kun katsoo näitä nykyisiä suurvaltojen johtajia …

Tyynenmeren Vanuatu-saarella nykyisten kyläläisten esi-isät olivat ihmissyöjiä. Mutta on mahdollista kehittyä. Nykyään Vanuatu-saarella kyläläiset kilpailevat ryhminä leikkimielisellä tanssilla toistensa kanssa. Olisi hienoa nähdä Kim Jong-Un, Donald Trump, Kiinan Xi Jinping ja Putin tanssimassa niinestä punotuissa lannevaatteissa ja sulkapäähineissä sekä sotamaalauksissaan kepit kädessään rumpujen tahdissa. Naiset sitten katsoisivat, kuka tanssisi hyvin ja kenet he hyväksyvät telttaansa seuraavaksi yöksi. Vanuatulla myös lahjoitetaan toiselle heimolle tai suvulle sika. Se on hyvin arvokas lahja. Jos se ei sovi uskonnollisista syistä, se voisi olla vaikka lammas. Sitten johtajat ihmettelisivät yhdessä kuinka kauniin lampaan he saivat ja koska se on kuin laina, sukujen ( valtioiden ) sopu on jälleen lujitettu kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Näin ne asiat hoidetaan, sotia ei enää tarvita.