Saksa on perinteinen arvoturnausten kestomenestyjä. Edes Mietaata ei yllätä, että Die Mannschaftilla on eväät olla nytkin mukana kultajahdissa loppusuoralle saakka.
Saksalaisten pelityyliin liittyvät myytit konemaisuudesta on murrettu jo ajat sitten. Tällä hetkellä suurin pelillinen kysymys liittyy siihen, lähteekö tiukoista pakaroistaan tunnettu Joachim Löw kisoihin kontrolloivalla tyylillä vai onko ratkaisu pelata suoraviivaisempaa futista à la Dortmund.
Saksalla on käytössään erittäin laaja pelaajamateriaali, mikä mahdollistaa molemmat vaihtoehdot. Varmoina avauskokoonpanon paikkojaan voivat pitää ainoastaan maalivahti Manuel Neuer, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger sekä Bayernin supertähti Thomas Müller. Kaikki muut pelaajat joutuvat taistelemaan paikasta avaukseen erikseen jokaisessa ottelussa.
Hyökkäyspäässä kuviot eivät ole vielä selvillä. Löwin on kaivettava huippumateriaalista esiin voittava kombinaatio. Erikoista Saksan joukkueessa on se, että siitä löytyy ainoastaan yksi puhdas ysipaikan hyökkääjä: 36-vuotias Miroslav Klose.
Peliaikaa saadessaan Klose jahtaa MM-kisojen kaikkien aikojen maalipörssin ykköspaikkaa. Brassien Ronaldo on ainoastaan maalin päässä. Mario Götze pelannee kuitenkin ainakin isoissa otteluissa ”valeysinä”, jolloin Saksalla ei ole kentällä yhtään varsinaista hyökkääjää.
Saksan volkkari on ajautunut edellisissä arvoturnauksissa pientareen puolelle karmaisevien puolustuspään virheiden vuoksi. Kesän 2012 EM-kisojen välierässä sympaattinen Mario Balotelli piti pilkkanaan Saksan nuorta toppariparia Holger Badstuber–Mats Hummels.
Heistä Badstuber on nyt pois kuvioista, mutta Hummelsille on luvassa peliaikaa keskuspuolustuksessa. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa Arsenalin Per Mertesacker ja Bayernin Jérôme Boateng. Heidän täytyy onnistua tehtävissään täydellisesti, mikäli Saksa mielii edetä mitalipeleihin asti. Lohkopelit eivät tuota teutoneille vielä ongelmia.
Paulo Benton luotsaama Portugali on avausottelun kynnyksellä samankaltaisessa tilanteessa kuin isäntämaa Brasilia. Lusitaanien pelitapa ja avauskokoonpano ovat olleet jo pitkään hakattuina päävalmentajan kivitauluihin. Suuria avoimia kysymyksiä ei ole ja joukkue on päässyt keskittymään rauhassa kisoihin. Erona brasseihin on se, että Portugalilla ei ole maracanazon kaltaista apinaa harteillaan.
Joukkue lähtee MM-turnaukseen lähes täysin samalla kokoonpanolla, jolla se saavutti mukavaa menestystä parin vuoden takaisissa EM-kisoissa. Portugalin pelin moottori on edelleen keskikentän MMM-kolmikko Miguel Veloso, João Moutinho ja Raul Meireles. Peliaikaa tulee saamaan myös eräs turnauksen lupaavimmista nuorukaisista. Hänen nimensä on William Carvalho.
Suurin kysymysmerkki liittyy hyökkäyksen keskustaan. Vanhat juustohöylät Hugo Almeida ja Helder Postiga roikkuvat edelleen mukana. Uuden polven maaliruiskut puuttuvat kokonaan. Hyökkäyssuuntaan katseet kääntyvät polvivammasta kärsineeseen Cristiano Ronaldoon. Madeiran pojan rooli on valtava, mutta maailman tällä hetkellä paras offensiivinen pelaaja pystyy vastaamaan huutoon.
Portugalin puolustusta pidettiin kaksi vuotta sitten liian heikkona, mutta huippuunsa hiottu kollektiivisuus ja keskikentän kolmikon erinomainen puolustustyöskentely ratkaisivat nämä ongelmat. Joukkueen pelinopeus on hyvällä tasolla. Se kääntää pallonriiston jälkeen nopeasti hyökkäykseen keskustan kautta nopeille laitapelaajille. Portugali tulee olemaan erittäin vaikeasti voitettava joukkue myös näissä kisoissa ja se etenee lohkostaan vaivatta jatkoon.
Yhdysvaltojen joukkueella on edessään suuria pelitaktisia päätöksiä. Päävalmentaja Jürgen Klinsmannin veri vetää peluuttamaan joukkuettaan hyökkäysvoittoisella tyylillä ja Clint Dempseyn sekä Jozy Altidoren kaltaiset pelaajat tarjoavat kieltämättä tähän monenlaisia mahdollisuuksia.
Maalivahti Tim Howard on tarpeeksi laadukas kassari jopa jatkopeleihin, mutta joukkueen puolustus ei vakuuta lainkaan. Se on kokematon ja pelaajista korkeatasoisissa sarjoissa mukana olevista harvat ovat isossa roolissa joukkueissaan. Erityisesti laidat ovat haavoittuvaisia. Klinsmannin on syytä muistaa kaikista lohkon muista joukkueista löytyvän suuri määrä aggressiivisia laitahyökkääjiä.
Bussin voi ajaa menestyksekkäästi parkkiin rangaistusalueen rajalle kehnommallakin kalustolla, mutta on vaikea uskoa Klinsmannin päätyvän tähän ratkaisuun. Siitäkin huolimatta, että vaihtoehto olisi kenties paras joukkueen jatkomahdollisuuksien kannalta.
Kaiken kukkuraksi USA:n ryhmän sisäinen koheesio on koetuksella, sillä Klinsmann päätti viime hetkellä pudottaa Landon Donovanin joukkueesta kaikkien suureksi yllätykseksi. Nyt joukkueen keskikentältä puuttuu henkinen johtaja. ”Klinsin” unelmat murskautuvat väistämättä jo kovassa alkulohkossa.
Ghana oli vuoden 2010 MM-kisoissa paras afrikkalainen joukkue. Se oli erinomaisesti organisoitu niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Afrikan Brasiliaksi tituleerattu Black Stars oli todella lähellä välieräpaikkaa, mutta Asamoah Gyan laukoi jatkoajalla Luis Suarezin lentopallotorjunnasta tuomitun rangaistuspotkun ylähirteen. Lopulta Ghana hävisi ottelun Uruguaylle pilkkukisassa.
Nyt Gyan ja kumppanit hakevat revanssia. Käyttöön on otettu kaikki keinot. Viime viikolla Ghanan tunnetuin noitatohtori, ”Keskiviikon Paholainen” Nana Kwaku Bonsam ilmoitti aiheuttaneensa taikakeinoin Portugalin Ronaldon polvivamman ja kertoi, että tähtipelaajan kisat jäävät tällä kertaa kokonaan pelaamatta. Nähtäväksi jää, miten tässä projektissa lopulta käy.
Taikuuden ohella Ghana satsannee kisoissa aiempaa hyökkäävämpään pelityyliin, jonka keskeiset mestarit ovat Gyan, Kevin-Prince Boateng ja laitakiituri Majeed Waris. Ghana on kohdannut ongelmia tiiviisti puolustavia ryhmiä vastaan murtautumisvaiheessa. Esimerkiksi Gyan on puhtaasti vastaiskupelaaja. Mikäli Ghana yrittää hallita palloa liikaa, se on ongelmissa.
Keskikentällä tärkeässä roolissa ovat kokeneet Sulley Muntari ja erityisesti peliurallaan kohti auringonlaskua ratsastava Michael Essien. Viimeksi mainitulla on liian suuri työ joukkueen heikon puolustuslinjan suojaamisessa, jos Ghana innostuu hyökkäämään yliaktiivisesti. Näyttää siltä, että tällä kertaa ghanalainen ihme hyytyy alkulohkoon.
Jatkoon: Saksa ja Portugali
Seuraa näitä – lohkon nimet ja ilmiöt:
* Saksan hyökkäyspeli – löytyykö voittava kombinaatio ajoissa?
* Miro Klose väijyy maalin päässä Ronaldosta. Löw antanee mahdollisuuden ennätykseen viimeistään USA-ottelussa, mikäli jatkopaikka on jo varmistettu
* Portugalin systemaattisuus – pelitapa nakutettu pelaajien selkärankaan
* Cristiano Ronaldo operoi edellisessä turnauksessa kuin raivo härkä, onko nyt 100-prosenttisessa kunnossa?
* Klinsmann ja maltti – mennäänkö bussilla jatkoon vai mopolla rotkoon?
* Landon Donovan istuu kotisohvalla, kuka nousee USA:n päälliköksi?
* Ghanan dilemma – ylihyökkääkö Black Stars?
* Majeed Waris, Ghana (ei sukua Kaisalle) – lohkon nuori komeetta. Aloittanee paljon vaihdosta, tuleeko vastuuta?
Ottelut (Suomen aikaa):
16.6. klo 19.00 Salvador: Saksa-Portugali
17.6. klo 01.00 Natal: Ghana-USA
21.6. klo 22.00 Fortaleza: Saksa-Ghana
22.6. klo 22.00 Manaus: USA-Portugali
26.6. klo 19.00 Brasilia: Portugali-Ghana
26.6. klo 19.00 Recife: USA-Saksa