Aina, tavallisesti, joskus, ei vielä koskaan

Tätä kirjoittaessani MM-kisojen alkuun on kaksi päivää. Tuli mieleen pohdiskella arvokisoihin pyrkiviä maita neljään kategoriaan jakamalla. Jotkut maat ovat kisoissa aina, tai ainakin lähes aina. Näitä ovat muun muassa Saksa, Brasilia, Italia ja Argentiina. Tavallisesti mukana ovat muun muassa Hollanti, Ruotsi, Meksiko ja Uruguay. Joskus mukana ovat päässeet Latvia, Slovakia, Kuwait ja Kanada. Sitten on iso joukko maita, jotka Suomen lailla eivät ole vielä koskaan selvinneet arvokisoihin. EM-kisojen osalta toki mahdollisuudet paranevat kun syksyllä alkavista karsinnoista peräti 24 maata pääsee vuoden 2016 kisoihin.

Yleinen käsitys on, että kun kerran päästään niin sitten taivas aukeaa. Näin ei välttämättä ole, vaikka menestys parantaakin seuraaviin kisoihin pääsyä kun pääsee ylimpiin arvontakoreihin. Yksi esimerkki on Latvia, joka kerran selvisi EM-kisoihin. Tämä ei kuitenkaan nostanut maata pysyvämmin jalkapalloeliittiin.

Lopuksi veikkaus mestarista. Se on 11 kertaa MM-kisoissa esiintynyt, mutta pitkään pimennossa ollut Belgia. Tämä siitäkin huolimatta, että tähtihyökkääjä Christian Benteke on sivussa ja Romelu Lukaku myös hieman loukkaantui juuri kisojen alla. Matkalla mestaruuteen Belgia lyö muun muassa Portugalin ja Argentiinan ja taitaapa pieni eurooppalainen maa voittaa finaalissa valtavan isäntämaan Brasilian.

Kari Uotila on Vasemmistoliiton kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä ja SPL:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja. Futismies Uotila toimi Palloliiton II varapuheenjohtajana vuosina 2006-2012. Lisätietoja Karista löydät täältä.