Minulta pyydettiin kandityöhön kertomusta suhteestani mikromuoviin. Suhteemme muuttui vakavaksi, kun teimme ystäväni kanssa aiheesta kansalaisaloitteen
Minä ja mikromuovi
“Erityinen suhteeni” mikromuoviin alkoi, kun ystäväni kanssa päätimme tehdä kansalaisaloitteen “mikromuovit pois kosmetiikasta”. Ennen tätä tietoni mikromuovista oli melko pinnallista. Oikeastaan vasta aloitteen teon jälkeen aloin tutustua syvemmin aiheeseen. Kävin mm. Seilissä Saaristomeren tutkimuslaitoksella mikromuoviaiheisella luennolla.
Linkki Ylen artikkeliin: Paljon huomiota saaneen kansalaisaloitteen tekijät mikromuovista: ”Miksi kosmetiikassa käytetään ainesosia, jotka ovat tuttuja rautakaupan talonmaalausosastolta?”
Saaristomeren tutkimuskeskus tekee upeaa työtä suomalaisen mikromuovitutkimuksen kärjessä. Luennolla näytetty diasarja käsitteli Tukholman yliopiston tutkimustuloksia. Samalla ymmärsin, ettei kattavia tutkimustuloksia ole vielä Suomesta saatavilla ja että itse asiassa eletään vielä koko ongelman ymmärtämisen alkukautta. Tämä siis vuonna 2017.
Mikromuovi nousi kansalaisaloitteemme johdosta keskustelun keskiöön hetkeksi ja aiheesta julkaistiin paljon uusia artikkeleita. Tuli tieto siitä, että keskivertoihminen juo ja syö pankkikotillisen verran muovia viikossa.
Eduskunnan ympäristövaliokunnasta pyydettiin aloitteen tiimoilta asiantuntijoita kuultavaksi. Kun pyydettiin asiantuntijoita, en ensin ymmärtänyt, että sillä tarkoitetaan meitä aloitteen tekijöitä. Yritimme etsiä asiantuntijoita yliopistoilta, mutta ketään ei oikein irronnut tähän tehtävään. Sitten tulikin selvennys valiokunnasta, että kutsu oli tarkoitettu meille. Tuli peiliin katsomisen aika, olenko minä mikromuoviasiantuntija?
Prosessiin aikana olin kahlannut läpi kaiken mahdollisen käsiini saatavan materiaalin aiheesta, mutta eihän minulla mitään tutkintoa ollut. Kuitenkin valiokuntakuulemisessa huomasin, että taisin todellakin olla pöydän äärellä istuvista henkilöistä eniten asiaan perehtynyt, niin paljon tietoa olin tullut imeneeksi kansalaisaloiteprosessin aikana vastaillessani somessa keskusteluihin ja etsiessäni koko ajan enemmän tietoa aiheesta.
Asian eduskuntakäsittely oli mennyt erinomaisesti, kaikki puolueet tukivat aloitetta yksimielisesti. Kun odottelin valiokuntakuulemista käytävällä soteministeriön ja ympäristöministeriön edustajien kanssa, minulle kuitenkin valkeni, että heidän ehdotuksensa oli hylätä aloite, sillä EU-lainsäädännössä oltiin suunniteltu hieman vastaavaa lakia 2022-26 toteutettavaksi. Olinkin yllättäen altavastaajana. Asetuin aloitteemme suhteen puolustuskannalle ja ajoin tarmokkaasti Suomen lainsäädäntöön EU:ta nopeampaa siirtymää mikromuovittoman kosmetiikkan vaatimuksessa – mutta ministeriöiden kannat olivat kuitenkin painavammat tässä kohtaa.
Koko aloiteprosessi oli monin tavoin opettavainen ja sen jälkeen olenkin ollut joko aloitteen tekijänä tai aktiivitiimissä monissa kansalaisaloitteissa. Löysin adressien ja aloitteiden vaikuttavuuden ulottuvuudet ja vaikka tämä aloitteemme ei sellaisenaan riittänyt lakimuutokseen se kuitenkin vauhditti keskustelua ja toi mikromuovit laajasti suomalaisten tietoisuuteen. Tietoisuuden ja keskustelun lisääminen onkin tärkeä adressien ja aloitteiden metatavoite, joten vaikka suurta muutosta ei heti tapahtuisi on niillä kuitenkin merkitys tulevaisuuden suunnan muuttamisessa.
Jos näen roskan luonnossa, nostan sen ylös. Toisinaan teen retkiä saariin ja lähden keräämään roskia, joita usein vesi tuo rannoille. Suurin osa mikromuoveista tulee mm. tienpintojen ja renkaiden kulumisesta, keinokuituisten vaatteiden pesusta ja talomaaleista. Kelluvat roskat eivät Itämerellä ole niihin verrattuna merkittävä mikromuovin lähde. Omissa valinnoissa luonnonkuituisten vaatteiden suosiminen, ajamisen vähentäminen ja luonnonöljypohjaisten maalien suosiminen ovat tekoja mikromuovin vähentämiseksi.
Mikromuovia on vedessä ja jopa hengitysilmassa. Muovi ei häviä, se vain pienenee ja pienee, kunnes läpäisee jopa solujen seinämiä. Muovi on yksi suurista globaaleista terveyshaasteistamme, jonka merkitys tulevaisuudessa tulee kasvamaan.