Helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän alulle laittama kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi on jyrännyt tiensä kansan sydämiin. Muutamassa päivässä lähes 80 000 ihmistä on antanut tukensa aloitteelle ja se on todella kunnioitusta herättävä lukema. Laajan kannatuksen saaminen kansalaisaloitteille ei ole helppoa ja kun aloite koskee työttömien oikeuksien turvaamista, kansan intoa osallistua hankkeeseen on todella ihmeteltävä. Tai sitten ei.

Sipilän hallitus on koko olemassaolonsa ajan pelannut kuolemanjanoisten teinien peliä, jossa eniten pelkäävä väistää. On pelattu hallintarekisterillä, luotu budjetti eduskunnan päätäntävallan ulkopuolelle, piiloteltu virkamiehiä takakontteihin ja myyty milloin mitäkin. Hallituksen esitykset ovat olleet toistuvasti törmäyskurssilla perustuslain kanssa, kansan sietokykyä on koeteltu harkitusti ja aina kun tilanne on meinannut karata käsistä, hallitus on vetänyt esityksiään takaisin. Työttömien k0hdalla sietokykyä ovat koetellen venyttäneet kokoomuslaisen presidentin sekä hallituksen lisäksi myös iltapäivälehtien näkokulmat, joissa faktat ovat jo kauan aikaa sitten antaneet tietä suoranaisille valheille.

Nyt näyttää siltä, että hallitus on ensimmäistä kertaa tehnyt todellisen virhearvion. Joulun alla pikaisesti läpinuijitun aktiivimallin piti jäädä huomaamatta lonkeronjanoisilta kansalaisilta. Kun kansa on kuitenkin vaivautunut joulunpyhinä ottamaan kantaa lähes halveksitun ihmisryhmän puolesta, on hallitus selvästi paniikissa. Ulkoministeri Timo Soini on antanut plokin laulaa parin päivän ajan ja retoriikka on ollut tavallista pienemmän miehen humalaista uhoa öisellä nakkikioskilla – maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun näköpiirissä on vain lokkeja ja säikähtänyt lehdenjakaja. Timo Soini pelkää kansan tuomiota ja unohdusta niin kovasti, ettei enää välitä siitä, miltä sääliä herättävä nuhjuinen nurina näyttää ja kuulostaa.

Pelko on levinnyt myös laajemmalle. Kokoomuksen Juhana Vartiainen on hysteriassaan vedonnut jo luterilaisuuteen sekä sosiaalidemokratiaan. Kokoomuksen puoluetoimistolta kysellään lehtien päätoimittajilta, että onko hallituksen vastustaminen varmasti julkaisujen linjan mukaista. Samaan aikaan hallituksen luottotoimittajat iltapäivälehdistössä yrittävät syöttää kansalle silliä ja juottaa kuravettä päälle, vaikka kaikki näkevät jo mitä on tapahtumassa. Hallitus laski väärin. Juha Sipilän prosessikaavio olikin ihan paska.

Hallitus ei ymmärrä, että kansan sisällä kiehuu. Kyse ei ole enää sotesta, työttömistä tai puoluetta esittävästä hupiyhdistyksestä, vaan siitä että hallitus on mennyt liian pitkälle. Työministeri Jari Lindström lipsautti jokin aika sitten, että Suomeen ollaan luomassa halpatyömarkkinoita. Jokainen elämäänsä ja mahdollisia lapsiaan ajatteleva ymmärtää, mitä se tarkoittaa; meidän yhteiskuntamme tulee muuttumaan täysin, eikä se muutos tule tuomaan hyötyjä kuin harvalle. Lista uuden Suomen hyötyjistä on todennäköisesti melko yhtenevä presidentti Sauli Niinistön vaalirahoitusilmoituksessa mainittujen nimien kanssa.

Hallitus meni liian pitkälle, eikä se pysty enää pelastamaan itseään. Ihmiset huomasivat, etteivät he ole tuskassaan yksin. #Suomi100 juhlinnan päälleliimatun isänmaallisuuden alla on muhinut jo pitkään suoranainen raivo, eikä mikään mitä hallitus tekee, pysty enää pelastamaan sitä. Kansan heränneeseen taistelunhaluun tulevat kaatumaan aktiivimallin lisäksi sote -uudistus ja koko hallitus. Nyt on jo selvää, kenelle kellot soivat; enää vain odotellaan, milloin ensimmäiset rotat jättävät laivan. Ehkäpä Timo Soinin määkivästä uhosta ennen perussuomalaisten puoluekokousta ja viime päivien reuhaamisesta plokissa voi päätellä jotain.