Ihminen on pohjimmiltaan primitiivinen otus. Arjessa järki, lait ja hyvät tavat tuovat turvaa ja jatkuvuutta elämään. Jos jotain pahaa tapahtuu, ihmisessä herää halu selviytyä, suojella ja… niin, myös kostaa. Kun ihmisen kohtaama pahuus ylittää sietokyvyn, kostonhalu saa vallan. Pahuus täytyy peitota. Sen täytyy saada palkkansa. Varsinkin lapseen kajoaminen väkivalloin tuntuu asialta, jota ei voi korvata parin vuoden lukulomalla valtionhotellissa.

Olin 16 -vuotias, kun Jammu Siltavuori teki käsittämättömän pahat tekonsa. Muistan edelleen hyvin mielentilani niiden uutisten kuulemisesta. Kun luin pitkästä aikaa Wikipedia -artikkelin tapahtumista, pahoinvointi hyökyi päälle. Muistan tuolloin ensimmäisen kerran käsittämättömän pahuuden osuneen lähelle. En voi käsittää, kuinka Siltavuoren murhaamien tyttöjen vanhemmat selvisivät tapahtumista. Ehkä he eivät selvinneetkään. Oliko Siltavuoren viettämä loppuelämä vankilassa heidän mielestään riittävä rangaistus hirvittävistä teoista? Olisiko Jammu Siltavuoren pahoinpitely ja tappaminen omin käsin parantanut heidän oloaan?

Ajattelen helposti, etten heidän asemassaan löytäisi rauhaa ennen kuin kokisin saaneeni edes jonkinlaisen hyvityksen kohtaamastani kauheudesta. Näen helposti itseni tekemässä sadistisia tekoja. Sen jälkeisen tyhjyyden päälle päätyisin todennäköisesti Leaving Las Vegas -tyyppiseen ratkaisuun, sillä Egotripin sanoinon olemassa asioita, niin kipeitä ja vaikeita, ettei niistä puhumalla selviä”. Ajatuskulkuni todistaa itselleni, että kosto ei pelastaisi minua. Eikä ehkä mikään muukaan. Maailmassa on asioita, joista ei selviä. Jos on onnekas, sellaisia ei tarvitse kohdata elämänsä aikana.

Minua viisaammat ihmiset ovat todenneet, että ainoa toimiva keino pahuuden ehkäisyyn on oikeusvaltio ja sosiaalipolitiikka. Haastattelin aiemmin Kansan Uutisiin Ilkka Taipaletta ja Kati Peltolaa, joiden esimerkit ihmiskunnan hitaasta edistymisestä vakuuttavat. Vaikka elämme aikoja, jossa uutiset kertovat lasten joukkoraiskauksista, tehokkain tapa torjua mahdollisuutta pahuuden kohtaamiseen on riippumattoman oikeuslaitoksen ja hyvinvointivaltion yhteistoiminta. Pahoista teoista täytyy rangaista, mutta parasta on, jos ne saadaan estettyä ennalta. Ilman sotilasdiktatuuria ja ihmisoikeusloukkauksia.

Saku Timonen kirjoitti oikeusvaltion olevan nyt tienhaarassa. Näin on. Toinen tie pitää yllä yhteiskuntarauhaa ja toinen vie kohti kostoyhteiskuntaa, jossa villin lännen tapaan ammutaan ensin, ja vainajat, riippumatta näiden syyllisyydestä, jätetään ruumiinryöstäjille ja korppikotkille. Jos Taloustutkimus kysyisi kansalta, myös ruotsinkielisiltä, kummassako maailmassa he haluaisivat elää, epäilen sosiaalidemokraattisen elämän päiväkoteineen ja kasvisruokapäivineen vievän voiton. Jos haluaa pitää yllä ehkä mukavinta elämää maailmassa, ei kannata tarttua villiä länttä tarjoavaan vaihtoehtoon. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että älä hyvä ihminen kuvittele perussuomalaisten ratkaisevan yhtään mitään.

Keskustellaan siitä, mitä tehdään rikollisille. Keskustellaan myös siitä, kuinka torjutaan rikollisuutta. Mutta ei keskustella niistä asioista perussuomalaisten tarjoamin eväin. Perussuomalaiset ratkaisut perustuvat hankoihin, soihtuihin ja siihen että aurinko kiertää edelleen pannukakkuamme. Perussuomalaiset tarjoavat pukamavoidetta närästykseen. He ratkaisisivat rikollisuuden rikollisuudella. He rakentaisivat muurin, jonka sisällä kenelläkään ei olisi hyvä olla. Jos perussuomalaiset saisivat päättää, kaduillamme olisi juuri nyt tankkeja ja ihmisten koteja ratsattaisiin mielivaltaisesti. Onko joku kuullut koskaan tällaisissa oloissa elävästä onnellisesta kansasta?

Heille, jotka ovat kohdanneet pahuutta, pitää antaa oikeutta. Ja apua, niin paljon kuin he tarvitsevat. Toimivan yhteiskunnan pitää myös rangaista, mutta järjestelmällisesti ja oikeudenmukaisesti. Myös muureja tarvitaan, muttei kokonaisten kansakuntien ympärille, eikä niin että muurien sisällä opiskellaan korkeampaa osaamista rikollisuuden saralla. Maailma on monimutkainen paikka. Ihminen on monimutkainen nisäkäs. Jos jollakin on helppo ratkaisu maailman ja ihmisten ongelmiin, hän on hölmö, tai valehtelija. Usein tällainen ihminen on myös perussuomalainen tai tv -juontaja.