Juuri kun ehdin edellisessä jutussani vitsailla, että liikemiehet lastaavat Caymansaarille suuntaavaan laivaansa kokonaisia sairaanhoitopiirejä, niin Meri-Lapissa sinne tosiaan lastattiin ihan oikea keskussairaala. Sipilän hallituksen sote-sekoilun johdosta alueella pelättiin sairaalan menettämistä kokonaan ja sen vuoksi päädyttiin epätoivoiseen ratkaisuun. Terveysjätti Mehiläinen nappasi alueen palvelutuotannon otteeseensa 15 vuoden ajaksi. Eikä se tehnyt sitä hyvää hyvyyttään.

Olen työskennellyt aiemmin suuressa terveydenhuoltoalan yrityksessä. Jo vuosien ajan yritykset ovat valmistautuneet verorahojemme uusjakoon tekemällä monin paikoin tappiollista tulosta. Yritys jossa olin järjestämässä kotihoitopalveluja, toimi juuri näin; tappiollista toimintaa siedettiin, koska tulevaisuudessa odottava hillotolppa oli niin houkutteleva. Juha Sipilän hallitus on terveyspalveluyritysten ostama. Ja koska tuleva oikeuskanslerimme Tuomas Pöysti on myös sote -uudistuksen kummisetä, ketään ei tulla vetämään tästä hämärääkin hämärämmästä prosessista vastuuseen koskaan.

Hallituksen suhmuroima uudistus on tiivistetysti seuraavanlainen: Suuret terveyspalveluyritykset ottavat haltuunsa ne terveydenhuollon osa-alueet, joiden palvelutuotanto tuottaa voittoa. Koska palvelujen järjestämisvastuu pysyy kuitenkin edelleen julkisella sektorilla, sen haltuun jäävät syrjäseutujen mökin mummojen haavojen hoidot, ynnä muu tilpehööri. Tuottamattomien toimintojen pyörittäminen on tietenkin kallista ja julkista rahaa on käytettävissä aiempaa vähemmän, sillä terveyspalveluyritykset suunnittelevat voittonsa verottajan ulottumattomiin. Kun rahat loppuvat julkisesta terveydenhuollosta, näemme haastatteluissa vakavailmeisiä poliitikkoja, jotka joutuvat jälleen tekemään kovia päätöksiä.

Kovat päätökset terveydenhuollossa tarkoittavat priorisointia. Olemme jo nähneet median tarttuvan hanakasti heikommassa asemassa olevien dehumanisointiin. Kun konkurssiin ajautuvan julkisen terveydenhuollon priorisoinnista aletaan keskustella, oletan että aika on jo viimeistään tuolloin kypsä kansaneläkeläisten, työttömien, vammaisten ja kroonisesti sairaiden kansalaisoikeuksien poistamiselle. ”Koska tilanne on vakava, hallitus tulee lähtemään siittä, että vain työssäkäyvät hoidetaan.” Jos työtön haluaa tuolloin hoitoa, hän voi tietenkin hakeutua ilmaistyöhön.

Tämä voi kuulostaa apokalyptiselta, mutta priorisointi on todellisuutta jo nyt. Ihmisiä kuolee leikkausjonoihin ja siihen, etteivät saa tarvitsemiaan lääkkeitä. Syöpäsairauksien kiireellisiinkin hoitoihin joutuu jonottamaan viikkoja. Paitsi jos olet varakas, voit päästä hoitoon yksityiseen syöpäsairaalaan, Kela -korvattuna tietenkin, jo diagnoosia seuraavana päivänä. Meillä kaikilla on jo taloudellinen arvomme ja se painaa nykyisen järjestelmämme vaakakupissa enemmän kuin ihmisarvo. Kun julkisen terveydenhuoltomme viimeinen kuolonkouristus alkaa, ihmisoikeuksien julistusta myydään retrotapettina nuorien, kauniiden ja menestyneiden huvitukseksi.

Juha Sipilän hallitus on vaarallinen. Suuri osa kansasta ei ymmärrä sitä. He ajattelevat, että kunnian miehiähän ne siellä ovat. ”Että ne laittavat siellä Suomea kuntoon ja kommarit vaan urputtavat, kun se taas on ainoa mitä ne osaavat”. Ei, sinä senkin typerys! Hallituksessa ei ole kunnian miehiä tai – naisia. He ovat tekemässä peruuttamattomia päätöksiä, joiden edunsaajia ei löydy kovin montaa tästä maasta. Jos vasemmisto, kaikkien terveydenhuollon- ja lakiasiantuntijoiden ohella vastustaa hallituksen suunnitelmia, se tekee sen isänmaallisuuttaan ja siksi koska se on järkevää. Hallituspuolueiden omistajilla ei ole isänmaata, hallituspuolueiden aatteet ja arvot eivät ole enää isänmaan arvoja.

Sote -uudistuksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Se tulee määrittämään maamme tulevaisuuden perusteellisesti: Haluammeko elää edelleen sellaisessa hyvinvointivaltiossa, johon olemme tottuneet? Vastoin hallituksen vuosia kestänyttä uhkailua ja velkapelolla kiristämistä, se on edelleen ihan mahdollista. Vai haluammeko pirstaloituneen amerikkalaisen mallin, jossa yhteiskunta lahoaa hiljalleen sisältäpäin ja jossa vain rahalla on väliä? Hyvät ihmiset, kuunnelkaa järkeä, omatuntoa tai ihan ketä vain asiantuntijaa, ne kaikki toistavat samaa sanomaa: Tämän hallituksen sote -suunnitelma on mätä.