Aijai. Oheisella otsikolla varustettu aloitus ei lupaa hyvää koskaan. Kun ihminen sanoo miettineensä asioita, se tarkoittaa että luvassa on ainakin miettijälle itselleen uusi näkökulma, joka täytyy pikaisesti jakaa sosiaalisessa mediassa.

Pitkät joulunpyhät tekivät #rakentavatwiittaja -brändin luoneelle Pekka Saurille tepposet. Pekka aloitti tuoreen tviittinsä otsikon mukaisesti: ”Olen miettinyt asioita”. Voi voi sentään. Tviitin loppuosa toikin sitten mielikuvan jo toisesta vihreästä Pekasta raottamassa kammarin ovea Jussille.

Olen miettinyt asioita. Havaitsen tuominneeni populismin yksinkertaistettujen ratkaisujen tarjoamisena monisäikeisiin ongelmiin. Olen ollut väärillä jäljillä. Ihmisillä on syynsä kannattaa populistisia ratkaisuja. Vastaus ei ole ulossulkeminen, vaan dialogi ja ymmärtäminen.”, kirjoitti Pekka Sauri.

Sosiaalisessa mediassa harmitellaan usein vastakkainasettelua tai asioiden mustavalkoisuutta. Keskusteluihin löydetään helposti ääripäät ja niiden väliin harmaa alue, johon kertyy (monesti se äänekkäin) yleisö joka ei halua ottaa kantaa. Keskeltä löytyy usein myös joukko ihmisiä, jotka sanovat haluavansa ymmärtää kaikkia näkökulmia. Sanoessaan näin, keskellä tarkkaileva ihminen olettaa, etteivät ääripäiksi katsomansa ihmiset ymmärtäisi vastapuolensa ajatuksia.

Oletus on tietenkin väärä. Omasta puolestani voin sanoa ymmärtäväni erittäin hyvin, mistä oikeistopopulismi ääri-ilmentymineen kumpuaa. Ei kukaan ole turvassa ennakkoluuloilta, peloilta ja ihmismielen pimeimmiltä puolilta. Minun reaktioni äärioikeiston motiivien ymmärtämiseen ei ole kuitenkaan sillanrakentaminen, vaan yksiselitteinen vastustaminen. Kun jotkut asiat on todettu rikokseksi ihmisyyttä vastaan, niiden suhteen ei ole syytä alkaa dialogiin kenenkään kanssa.

Ymmärrys ei ole toimintaa. Pysähtyminen ymmärtämään ei vielä johda mihinkään. Kun ihminen sanoo haluavansa ymmärtää muita, hän ei oikeastaan tee vielä mitään. Ymmärtävä ihminen on sivustaseuraaja. Hän on piilossa. Jotta ymmärtäminen johtaa johonkin, on sen jälkeen otettava kantaa. Kun sitten seisot kantasi takana, paikalle tuleva sillanrakentaja näyttäytyy silmissäsi kieltämättä hiukan yksinkertaisessa valossa.

Kun kyse on ihmisoikeuksista, ymmärrys ei voi johtaa konsensukseen tai sillanrakentamiseen. Kun ymmärrät äärioikeistolaisen populistin motiivit ja maailmankuvan, ihmiselle ei jää kuin yksi vaihtoehto: Vastustaa sitä viimeiseen asti. Tuolloin vastustaminen on merkki ymmärryksestä.

-Tästä ette kulje, on ainoa lause, jonka äärioikeistosta ja oikeistopopulismista jotain ymmärtävä voi tuoda kaivattuun dialogiin. Kaikki muu on turhaa tilan antamista ihmisyyden vastaisille ajatuksille.