Susanna Koistinen (kuva: Kalle Kataila)

Saila Ruuth

Ensi vuonna käydään eduskunta- ja eurovaalit, mahdollisesti myös maakuntavaalit. Toisin sanoen mittautetaan jälleen paitsi puolueiden ja ehdokkaiden kiinnostavuutta myös koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta. Kansa valitsee itselleen edustajia monelle eri tasolle.

Näennäisesti Suomessa kenellä tahansa on mahdollisuus asettua ehdokkaaksi vaaleihin. Demokratia eli kansanvalta toteutuukin parhaiten silloin, kun kansaa valikoituu edustamaan mahdollisimman monipuolinen joukko erilaisia ihmisiä.

Käytännössä kuitenkin tiedämme, että politiikassa kaikilla tasoilla päättäjien enemmistö on terveitä, keski-ikäisiä ja keskiluokkaisia miehiä. Julkinen toiminta ja vallankäyttö muun muassa politiikassa, liike-elämässä ja mediassa on perinteisesti mielletty miesten maailmaksi. Monenlaiset tiedostamattomatkin arvot ja normit vaikuttavat siihen, että naisten, nuorten ja muutoin perinteisestä pukumiehestä poikkeavien on ollut vaikeampi nousta vallankahvaan.

Muodollisesta tasa-arvoisuudestaan huolimatta onkin paljon tekijöitä, jotka vaikeuttavat osallistumista vallankäyttöön. Yksi hyvin konkreettinen tekijä on raha. Puolueet käyttävät vaalityöhön satoja tuhansia ja monet ehdokkaatkin kymmeniä tuhansia euroja. Rahalla rakennetaan mielikuvia ja ostetaan näkyvyyttä.

Mitä enemmän raha määrää vaalien lopputuloksen, sitä vähemmän esimerkiksi pienipalkkaisilla, opiskelijoilla ja työttömillä on aitoja mahdollisuuksia pärjätä tai edes osallistua vaaleihin. Naisten vaalibudjetit ovat keskimäärin pienempiä kuin miesten.

Toinen konkreettinen tekijä on aika. Monella työssäkäyvällä olisi rahaa, jonka avulla tehdä vaalityötä, mutta palkkatyö vie niin paljon aikaa ja voimia, ettei sen ohella pysty ja jaksa ison vaalikampanjan kaltaiseen rupeamaan.

Vaalirahakohujen myötä moni on alkanut arkailla entisestään vaalirahoituksesta puhumista. Vaalirahoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla lautakasoja, moottorikelkkoja ja muita hämäräbisneksiä vaan vaalityötä voi myös rahoittaa avoimesti ja ylpeästi selkä suorassa seisten. Jos yhdellä ei ole aikaa ryhtyä vaalityöhön, hän voi auttaa toista, jolla on aikaa mutta ei rahaa käytössään.

Suurin osa Vasemmiston ehdokkaista rahoittaa kampanjansa itse, jolloin vaalibudjetti jää usein varsin vaatimattomaksi. Pienessä kampanjassa mikrolahjoituksetkin auttavat. Lahjoittamalla esimerkiksi 15 euroa kuukaudessa haluamalleen ehdokkaalle syyskuusta maaliskuuhun saa kasaan 105 euroa.

105 eurolla saa

  • 2100 kappaletta 2-sivuista esitettä
  • ¼-osan lehti-ilmoituksesta yhdessä muutaman muun ehdokkaan kanssa
  • Kunnollisen Facebook-mainoskampanjan
  • 8 edestakaista seutubussimatkaa Jyväskylässä juttelemaan ihmisille
  • 40 pussia Marianne-karkkeja torilla jaettavaksi

Jos ehdokas onnistuu saamaan muutaman tällaisen lahjoittajan, hänellä on jo aivan erilainen mahdollisuus kampanjoida kuin ilman näitä pieniltä tuntuvia, mutta mittaamattoman arvokkaita tukisummia. Puhumattakaan tilanteesta, jossa joku pystyy lahjoittamaan useampia kymppejä kuukaudessa.

Vasemmistonaiset haluaa, että ehdokkuus ja osallistuminen politiikkaan ei ole rahasta kiinni. Sen takia kampanjoille tulee asettaa riittävän matala kulukatto, joka tasoittaa eri taustoista tulevien ehdokkaiden lähtötilannetta. Ehdokkaiden ja puolueiden vaalityön rahoittamista ei myöskään pitäisi nähdä epäilyttävänä tai arveluttavana toimintana vaan tehdä sitä avoimesti.

Politiikka vaaleineen on yksi – ja erittäin tärkeä ellein tärkein – tapa vaikuttaa omaa elämäänsä koskevaan päätöksentekoon ja itselleen tärkeisiin asioihin. Politiikassa ei ole mitään likaista, väärää tai paheksuttavaa, kunhan se tehdään reiluin pelisäännöin.

Jos lahjoitat, tai pystyisit lahjoittamaan, rahaa hyväntekeväisyyteen, pystyisitkö lahjoittamaan sitä myös työhön, jolla yhteiskunnan rakenteita yritetään pysyvästi muuttaa niin, ettei hyväntekeväisyydelle ole tarvetta? Mitä jos laittaisit pienen summan sivuun oman ehdokkaasi tai puolueesi tueksi?

 

Saila Ruuth
Vasemmistonaisten puhenainen

Susanna Koistinen
Vasemmistonaisten valtikan jäsen

 

Allekirjoittaneet lahjoittavat rahaa ehdokkailleen ja haastavat muutkin kynnelle kykenevät lahjoittamaan!