Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat ovat terveysriskeiltään aikapommi, johon pitää puuttua kovalla kädellä. Monissa kouluissa ja päiväkodeissa on vakavia puutteita ja kiireellistä korjaustarvetta sisäilmanlaadussa. Kerran altistunut oireilee helposti myöhemmin. Homekoulussa sairastunut kärsii koko ikänsä, sillä oireet yleensä pahenevat ajan myötä muissakin tiloissa. Lasten ja nuorten terveydellä ei saa leikkiä! Toksiinisuusmittauksia pitää ennen ja jälkeen remontin eikä tehdä ihmisistä toksiinisuusmittareita.

On kaikkien etu, että homekoulut saadaan kuntoon! Sisäilmaongelmien syiden alkuvaiheen paikantamiseen on käytetty myös onnistuneesti siihen koulutettuja koiria. Koiran voi kouluttaa yhtä hyvin huumekoiraksi kuin homekoiraksi. Sisäilmaongelmien paikantamiseen koulutettujen koirien käyttö nopeuttaa ongelmien paikantamista ja säästää alkuvaiheen tutkimusten kuluja.  Näin remontin alkamista saataisiin aikaistettua, kun vain rahat osoitetaan valtuuston päätöksellä.

Koulujen peruskorjaussykli Helsingissä on 40 vuotta. Tämä on liian pitkä aika. Koulujen sisäilmaongelmien korjaamista ei saa rahapulaan vedoten siirtää hamaan tulevaisuuteen odottamaan koulun peruskorjausta. Pieniä päiväkoteja ei yleensä edes peruskorjata. Niiden korjausvelan annetaan kasvaa ja sitten puretaan, kun rakennus on käyttöikänsä päässä! Lapset ja nuoret eivät voi valita kouluaan. Koulujen peruskorjaussykli pitäisi saada kohtuullisemmaksi eli korkeintaan 30:een vuoteen. Tällöin myös erilaisten väliaikaisten paikkauskorjausten tarve vähenisi.

Päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmien korjaus pitää tehdä viipymättä, kun ongelma on havaittu. Tähän edellyttää lisää asiantuntemusta, jotta ongelmien syy ja laajuus selviää varmemmin.  Myös terveydenhuollon asiantuntijoiden kannanottoja tutkimusten edistämiseksi ja korjauksien kiirehtimiseksi tarvitaan enemmän. Ei voi olla niin, että vasta iso määrä työntekijöiden tai lasten astmadiagnooseja tuottaa koulu- tai päiväkotitilojen tarkemman tutkimuksen.

”Säästetään seinistä ”on hoettu Helsingissä kuntapolitiikassa on ainakin vuosikymmenen ajan erityisesti vihreiden ja muiden oikeistopoliitikkojen suulla. Niin on totisesti tehty. Seuraavalla valtuustokaudella koulutus ja varhaiskasvatus ovat kuntapolitiikan ytimessä. Toivottavasti sisäilmaongelmiin viimeinkin saadaan tolkkua eikä unohdeta yhtään (oppi)lasta tai opettajaa enää sisäilmaongelmaiseen kouluun astmadiagnoosia odottamaan ennen kuin remonttitarve uskotaan. Korjausrakentamisen investointikatto pitää purkaa.

Rakennusten parempi suunnittelu ja rakennusaikainen valvonnan lisääminen vähentäisivät sisäilmaongelmia. Pilaantunut maaperä tuottaa helposti sisäilmaongelmia sen päälle rakennettuun kouluun tai päiväkotiin.  Jos sisäilmaongelmainen rakennus puretaan betoniin ja päälle rakennetaan osittain uutta, niin yleensä seuraa ongelmia. Ennemmin kannattaa purkaa koko rakennus ja parantaa maapohjaa sen alla ennen uudisrakennusta. Ennaltaehkäisy on varmasti halvinta ja inhimillisintä myös tässä. Siihen on oltava varaa!