Oletko mukana? (Liity Vasemmistoliittoon) On ensimmäinen kerta omassa elämässäni, kun tuntuu, että poliittisissa kabineteissa aletaan viemään eteenpäin uudistuksia, jotka ovat minulle tärkeitä. Nyt viedään politiikkaa siihen suuntaan, että meillä on toivoa. Välitämme ihmisistä riippumatta heidän taustastaan, sosioekonomisesta asemasta, iästä. Luomme rakenteellisesti yhtäläisen ihmisarvon kaikille.
Kaksi valtavaa uudistusta, jotka tulevat rakentamaan hyvinvointia ovat oikeudenmukainen sote-uudistus, jolla varmistetaan, että hoitoon pääsee riittävän ajoissa ja kun hoitoon pääsee niin siellä myös hoidetaan.
Toinen uudistus on oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle. Se vertautuu peruskoulu-uudistukseen, jolla saatiin Suomen lapset yhdenvertaiselle opin tielle. Sitä uudistusta vastusti aikanaan oikeisto samalla tavalla kuin oikeisto nyt vastustaa oppivelvollisuuden pidentämistä, jolla tosiasiallisesti saadaan myös toinen koulutusaste maksuttomaksi. Tänä päivänä on haasteellista selvitä pelkällä peruskoululla ja melkein poikkeuksetta vaaditaan jatko-opintoja tai työllistymistä varten toisen asteen koulutusta.
Pelkästään näiden uudistusten vuoksi olin jo vakuuttunut siitä, että Vasemmistoliiton on osallistuttava hallitustyöskentelyyn.
Maanantaina 3.6.2019 esitelty Rinteen hallitusohjelma sai hymyjä huulille. Halasimme samaan aikaan käynnissä olleessa PAMin liittokokouksessa Messukeskukuksen käytävillä spontaanisti tovereiden kesken ja puhuimme siitä kuinka tästä voi alkaa rakentaa jotain parempaa. Tuntuu, että nousemme raunioilta.
Siihen olin pettynyt, ettei hallitusohjelmassa yksiselitteisesti kielletty vastentahtoisia nollasopimuksia. Se on yksi keskeisimmistä epävarmuutta, köyhyyttä ja epäselvyyksiä aiheuttavista asioista PAMilaisessa työelämässä. Lakkovoima ja työsuhdeturva sekä toimeentulo parantuisivat merkittävästi mikäli tähän saataisiin muutos.
Kirjaus nollasopimuksista hallitusohjelmassa on seuraavanlainen:
“Nollatuntisopimukset
Parannetaan pätkätöissä ja nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa. Tehdään selvitys työsopimuksissa sovittavasta työajasta. Vaihtelevalla työajalla työskentelevän henkilön työajan vakiintumista vahvistetaan lainsäädännössä.“
Toivon, että jokainen itseään kunnioittava pienipalkkaisten, palkkatyököyhien, pätkätyöläisten ja epävarmojen työsuhteiden korjaamisesta kiinnostunut työväenliikkeen edustaja miettii nyt miten saisimme tämän matalapalkka-alaksi, työssäkäyvien köyhien alaksi jymähtäneen porukan asemaa parannettua. Nyt kun istumme niissä pöydissä, joissa nämä päätökset tosiaankin voidaan tehdä niin nyt on mahdollisuus kutsua myös PAMilaiset vasemmistolaisiin bileisiin parantamalla heidän asemaansa työmarkkinoilla!
Rakkaudella Mira-Veera
Kirjoittaja on PAMin valtuuston 2.varapuheenjohtaja ja työläisaktiivi.